MENIU

Orașul din România unde un loc de parcare închiriat de primărie a ajuns să coste peste 10.000 de lei

Orașul din România unde un loc de parcare a ajuns să coste peste 10.000 de lei

Municipiul Botoșani, ca și alte orașe mari din România, se confruntă cu problema locurilor de parcare rezidențiale. În ultimii ani, numărul locurilor de parcare disponibile a scăzut, în timp ce cererea a crescut, datorită creșterii numărului de vehicule. În condițiile în care locurile de parcare rezidențiale se licitează, situația devine tot mai delicată. Pe de o parte, există mai multe cereri decât locuri de parcare disponibile, ceea ce poate duce la situații aberante și conflictuale între locuitorii orașului.

Zilele acestea, a avut loc o nouă licitație publică deschisă, cu strigare. Preţul de pornire, pe an, este de 237 de lei. Una dintre zonele vizate a fost Bulevardul Mihai Eminescu.

Din cauza penuriei de locuri de parcare, un botoşănean care locuieşte în zonă a fost de acord să plătească o sumă uriașă pentru a-şi parca maşina, scrie presa locală. Acesta ar trebui să plătească 10.910 lei pe an.

„Fiind șase persoane înscrise au licitat pe rând până au ajuns la această sumă. S-au ridicat de la 200 la 300, 400 de lei, nu a fost o sumă minimă, cu toate că noi le-am spus că trebuie să fie pași de 10 lei, au licitat sume mai mari. Pe municipiu este cel mai mare preț la ora actuală. Am mai avut situații și cu 5.000 și cu 7.000 de lei și, da, s-au plătit. Oamenii sunt disperați pentru că nu au locuri de parcare și probabil asta i-a motivat să ajungă la sumele respective”, a declarat Anca-Cristina Bălinișteanu, consilier la Serviciul Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Botoșani.

Proiectul de Lege privind stabilirea salariului minim adecvat a fost pus în dezbatere publică. Ce presupune noua noțiune

Cei care au deținut mult râvnitul loc de parcare până la data licitației, pe care plăteau 2.000 de lei anual, sunt reticenți că noul ocupant va avea resursele financiare necesare pentru a plăti la primărie. 

„Locul inițial a fost al nostru, a licitat soțul meu în luna octombrie, iar, pentru că la noi a mai apărut un copilaș în ultimele luni, mi s-a părut foarte mult să plătim 2.000 de lei, pentru cât a fost licitat. Anul acesta nu l-am mai plătit, am plătit doar pentru cele două luni care au fost până în luna ianuarie. Am participat astăzi la licitație, se pare că domnul își permite să plătească pentru un loc de parcare 11 mii de lei, noi nu ne permitem, ni se pare foarte mult pentru un loc concesionat. Dacă l-ar fi cumpărat, poate că ar fi dat banii ăștia, dar pentru loc concesionat nu cred că e cazul. Îi urez domnului mult succes și spor la bani ca să aibă să plătească locul de parcare. Sincer, nu cred că îl va plăti, dar vom vedea”

În cazul în care se va dovedi că botoșăneanul nu dispune de fondurile pentru a plăti taxa, acesta nu va mai avea dreptul să participe la licitație timp de trei ani. 

Avertisment pentru cei care călătoresc cu copii: certificatul de naştere nu reprezintă document de călătorie!