MENIU

Orașul din România unde oamenii nu mai au voie să vopsească fațada casei în ce culoare vor ei. Regulamentul controversat, aprobat în ședința Consiliului Local

Administrația locală a adoptat un "Regulament local referitor la identitatea cromatică a clădirilor din municipiul Buzău". Acest regulament are scopul de a impune norme în privința vopsirii fațadelor clădirilor istorice și rezidențiale, cu aplicarea unor sancțiuni de până la 2.500 de lei pentru proprietarii care utilizează culori inadecvate.

În cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal (CLM), a fost aprobat un proiect care va restricţiona opţiunile locatarilor sau proprietarilor de clădiri istorice în ceea ce priveşte alegerea culorilor pentru lucrările de zugrăvire a faţadelor.

"În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecţi, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţiile incorecte asupra clădirilor istorice. Pentru a putea elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestei abordări şi, chiar în unele cazuri, a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui Regulament cromatic. Culoarea este cel mai vizibil element component al faţadei, fiind primul element remarcat. Tocmai de aceea, gustul şi culoarea preferată a proprietarului nu ar trebui să fie elementul predominant în alegerea culorii, ci armonia dintre culorile faţadei şi cele ale clădirilor învecinate, cu încadrarea acestora în peisajul urban", se arată în documentul supus dezbaterii.  

Regulamentul prevede o serie specifică de reguli atât pentru clădirile de locuit cât şi pentru cele istorice. 

"În cazul clădirilor istorice...culorile se aleg în funcţie de configuraţia faţadei, respectând elementele decorative specifice. Înainte de zugrăvirea faţadei, constructorul are obligaţia realizării probei de culoare...Pentru clădirile situate în cartierele Buzăului, altele decât cele istorice...În cazul clădirilor cu mai mult de patru niveluri, se acceptă la zugrăvirea faţadelor doar culorile deschise, apropiate de cele naturale. Se interzice la zugrăvirea faţadelor folosirea culorilor saturate, stridente, închise. Este interzisă folosirea a mai mult de două culori ca bază/fundal la zugrăvirea faţadelor... Adiţional, este permisă utilizarea şi a altor culori, însă doar pentru marcarea diverselor elemente constructive sau pentru elemente de contrast/armonie cromatică. Aceste culori cumulate, nu vor depăşi 20 la sută din suprafaţa faţadei. Nuanţele de culori necontrastante se pot folosi pe clădirile aflate pe străzi înguste iar accentele cromatice mai intense se pot folosi pe clădirile din spaţii mai largi", prevede noul regulament. 

Regulamentul prevede culori exacte pentru fațadele clădirilor

În cazul clădirilor istorice, pentru faţade regulamentul prevede folosirea culorilor cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory, în timp ce pentru accente se pot folosi culorile lemon yellow, turquoise green, şi pale brown. Pentru blocurile de locuinţe se vor folosi culorile pebble grey, light grey, cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory şi ivory light, iar pentru accentuarea culorilor se pot folosi nuanţele de lemon yellow, blue green, turquoise green, iron grey, yellow grey, nut brown şi pale brown.  

În cazul în care proprietarii nu respectă regulamentul privind identitatea cromatică, aceștia pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. În plus, o măsură complementară este obligația de a reface fațada utilizând una dintre culorile aprobate.

Mai multe articole despre:
locuinta buzau consiliu local case regulament culori