Orașul din România clădit pe un cimitir dacic. Descoperirile uluitoare ale arheologilor
Orașul Călan din județul Hunedoara este ridicat pe ruinele unui fost cimitir dacic. În anii 70, arheologii au descoperit morminte antice și vestigii de epocă. Rămășițele unui soldat roman care a trăit în secolul al doilea au fost găsite îngropate. Alături erau armele și caii săi. Iar în apropiere arheologii au găsit și mormântul unei femei.
Locul unde se afla necropola antică din Călan și-a schimbat înfățișarea în ultimele decenii. Pe coasta dealului, locatarii blocurilor vechi din oraș au amenajat mici grădini cu flori, însă în urma curățeniei de primăvară și la rădăcinile copacilor au găsit numeroase fragmente de ceramică și cărămizi vechi.
Unul dintre morminte, aflat între primele două blocuri construite în Călan, le-a atras atenția specialiștilor. Aceștia au găsit mai multe arme incinerate. Cercetările ulterioare au arătat că mormântul ar fi aparținut cel mai probabil unui războinic dac.
Mormintele altor războici daci au fost descoperite și în grădina Castelului Corvinilor. În anii 2000 au fost găsite rămăşiţele a peste 50 de oameni, majoritatea copii, şi câteva morminte ale unor războinici daci, care au trăit în secolul I înainte de Hristos.