MENIU

”Ora pământului 2021”. Palatul Cotroceni, Parlamentul și mai multe instituții publice sting lumina sâmbătă seară

”Ora pământului” 2021

Iluminatul interior şi exterior al Palatului Cotroceni va fi întrerupt, sâmbătă seara, timp de o oră, cu ocazia "Orei Pământului". ”Stingerea pentru o oră a luminilor este un gest simbolic anual, dar protejarea Planetei este o responsabilitate zilnică a fiecăruia dintre noi”, a transmis Administrația Prezidențială. Anunțuri similare au fost făcute și de alte instituții publice.

"Ora Pământului (Earth Hour) este în prezent una dintre cele mai mari mişcări mondiale pentru protecţia mediului şi mobilizează milioane de oameni care, timp de o oră, sting luminile pentru a arăta angajamentul şi sprijinul pentru Planeta noastră. Administraţia Prezidenţială se alătură şi în acest an acestui demers internaţional, care va avea loc sâmbătă, 27 martie 2021, în intervalul orar 20,30-21,30, prin întreruperea iluminatului interior şi exterior al Palatului Cotroceni", arată Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, "Ora Pământului" îşi propune să "crească gradul de conştientizare cu privire la protejarea mediului înconjurător pentru a combate criza climatică şi pentru a ne asigura propria sănătate şi prosperitate".

"Stingerea pentru o oră a luminilor este un gest simbolic anual, dar protejarea Planetei este o responsabilitate zilnică a fiecăruia dintre noi", subliniază Administraţia Prezidenţială. 

Anunțuri similare au fost făcute și de alte instituții publice, printre care Parlamentul, Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor.

"Camera Deputaţilor sprijină, şi în acest an, cea mai mare acţiune voluntară de mediu, "Earth Hour - Ora Pământului în România", organizată de "World Wide Fund for Nature" cu scopul de a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice care duc la degradarea naturii. Pentru a sublinia importanţa acestui demers, iluminatul interior şi exterior al Palatului Parlamentului va fi întrerupt sâmbătă, între orele 20,30- 21,30", se precizează într-un comunicat al Camerei Deputaţilor.


Ora Pământului - Earth Hour, cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, marcată la nivel mondial, are loc în 2021, pe 27 martie, începând cu ora locală 20.30, diferenţele fiind date de fusul orar.
Prin evenimentul Ora Pământului se urmăreşte stimularea impulsului de a conecta oamenii cu Pământul pentru menţinerea climei în limitele normale. Energiile fosile (cărbune, gaz, petrol), utilizate în producerea electricităţii, sunt responsabile de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice.

Biodiversitatea la nivel planetar se află însă într-o situaţie de criză: numeroase specii sălbatice sunt ameninţate cu dispariţia, iar majoritatea ecosistemelor sunt degradate într-o asemenea măsură încât nu mai pot funcţiona la capacitate maximă. Biodiversitatea, această extraordinară varietate de ecosisteme, specii şi gene care ne înconjoară, nu este doar importantă în sine, ea oferind o gamă largă de servicii ecosistemice de care depinde întreaga omenire, precum hrana, apa dulce, polenizarea, etc. Este important să conştientizăm că natura stă la baza unei planete sănătoase şi reprezintă o soluţie la îndemână, puternică şi eficientă, şi numai prin conservarea şi protejarea biodiversităţii prin politici şi o legislaţie bine stabilită în acest sens putem reduce până la a stopa schimbările climatice, potrivit www.earthhour.org.

De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcţii emblematice, precum: la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf şi Piaţa Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem şi mănăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne şi Fribourg, castelul din Chillon; la Moscova, clădirile din jurul Pieţei Roşii, Muzeul Istoriei, catedrala Vasili Blajenâi şi o parte din incinta Kremlinului; turnurile gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Burj Khalifa (829 m, 200 de etaje) din Dubai (Emiratele Arabe Unite). Prima ediţie a evenimentului a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia, potrivit Agerpres.