MENIU

ORA PĂMÂNTULUI 2015 are loc pe 28 martie în mai multe oraşe din ţară

Ora Pământului / FOTO: WWF

ORA PĂMÂNTULUI 2015.  Anul acesta mesajul și îndemnul nostru pentru comunitatea Earth Hour din România este „Dăruiește naturii din energia ta”. Îi invităm pe români să stingă luminile în case și să iasă la o alergare nocturnă, la o tură cu bicicleta sau o simplă plimbare simbolică prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii. În loc să consumăm energie acasă, putem alege să dăruim propria energie, în aer liber. La nivel de orașe, provocăm autoritățile și asociațiile locale să organizeze, pe parcursul lunii martie, acțiuni de mediu care să culmineze pe 28 martie cu un cros de amploare, pe un traseu prestabilit – Crosul Ora Pământului, unde să se adune toți cetățenii preocupați de natură și pasionații de alergare.

ORA PĂMÂNTULUI 2015. România a demonstrat în fiecare an că cetățenii ei sunt interesați de mediu din ce în ce mai mult și că sunt dispuși să se implice în activități durabile, că sunt dispuși să acționeze și la nivel individual sau în cercuri apropiate pentru a da un exemplu și altora că schimbarea comportamentului față de natură este posibilă și la îndemâna oricui.

ORA PĂMÂNTULUI 2015. De-a lungul celor șase ediții de până acum, peste 40 de orașe au participat în mod activ la Ora Pământului și sute de mii de români au stins luminile pentru o oră, în ultima sâmbătă din martie. Clădiri simbolice, castele, monumente și instituții întrerup iluminatul în mod simbolic și găzduiesc evenimente tematice. Dintre reușitele importante ale mișcării Earth Hour în România: Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire civilă din lume, care într-o oră consumă cât un oraș de 20.000 de locuitori, stinge luminile în fiecare an de Earth Hour și, mai mult decât atât, oprește iluminatul exterior pe parcursul nopții, în fiecare seară.

ORA PĂMÂNTULUI 2015. Din 2012, ne-am întrecut pentru titlul de Capitala Earth Hour România – ne-am prezentat proiectele de mediu, am organizat acțiuni de conștientizare și de responsabilizare, precum și diverse manifestări creative. În felul acesta, am premiat 3 orașe drept Capitale Earth Hour România – Bistrița, Timișoara și Satu Mare și am pus în mișcare și alte orașe pentru a adresa probleme locale, relevante de mediu și a valorifica oportunități de a acționa împreună.

ORA PĂMÂNTULUI 2015. Anul acesta mesajul și îndemnul nostru pentru comunitatea Earth Hour din România este „Dăruiește naturii din energia ta”. Îi invităm pe români să stingă luminile în case și să iasă la o alergare nocturnă, la o tură cu bicicleta sau o simplă plimbare simbolică prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii. În loc să consumăm energie acasă, putem alege să dăruim propria energie, în aer liber. La nivel de orașe, provocăm autoritățile și asociațiile locale să organizeze, pe parcursul lunii martie, acțiuni de mediu care să culmineze pe 28 martie cu un cros de amploare, pe un traseu prestabilit – Crosul Ora Pământului, unde să se adune toți cetățenii preocupați de natură și pasionații de alergare.

 

ORA PĂMÂNTULUI 2015. Activitățile nu au o natură competitivă, ci au rolul de a aduce oameni cu valori și interese similare împreună și să promoveze cauza de mediu odată cu orașe din întreaga lume. Ne vom consuma energia alergând sau plimbându-ne, pentru a semnala că mediul este un subiect de interes major pentru noi și mai actual decat oricând și că suntem pregătiți să investim propria energie pentru a-l proteja. Dorim să promovăm, în același timp, mijloacele de deplasare prietenoase cu natura și benefice pentru organism.

 

ORA PĂMÂNTULUI 2015. Pentru cei care își propun să organizeze Crosul Ora Pământului, am pregătit un ghid cu informații utile, idei și sfaturi care poate fi descărcat din rubrica „Aleargă pentru Pământ”.

Nu în ultimul rând, vă invităm să urmăriți știrile de pe parcursul acestui an privind negocierile pe tema schimbărilor climatice de la Paris (Paris Climate Talks/United Nations Climate Change Conference/COP21) și să vă implicați atunci când va fi nevoie, pentru a obține împreună un rezultat bun.

 

Earth Hour zi de zi

ORA PĂMÂNTULUI 2015. Earth Hour este momentul în care ne putem hotărî să reciclăm, să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să facem dușuri mai scurte, să trecem la sursele regenerabile de energie sau să ne schimbăm obiceiurile de consum, bazat mai mult pe nevoi decât pe dorințe create artificial prin trucuri de marketing și acordând mai mult loc în coșurile noastre de cumpărături produselor responsabile – tradiționale, ecologice sau certificate FSC, ce atestă proveniența din păduri gestionate responsabil.

 

Mai multe idei pentru un trai în armonie cu natura se găsesc în secțiunea 60+.


 

Earth Hour 2015 în Capitalele Earth Hour România:
 

Timișoara (Capitală Earth Hour 2013)
Municipalitatea împreună cu Casa de Cultură organizează în Piaţa Victoriei, începând cu ora 19.00, concerte cu Pragu’ de Sus și Trupa Box Office. Între 20:30-21:30 va fi stins iluminatul public şi arhitectural în Piaţa Victoriei, clădirea Primăriei Municipiului Timişoara, la Catedrala Mitropolitană şi în Parcul Central. În acest timp, dacă vor fi condiţii meteorologice favorabile, vor avea loc observaţii astronomice cu Astroclubul Antares. Printre corpurile cereşti care se pot observa în data de 28 martie, cele mai importante sunt Luna, planeta Jupiter, câteva roiuri de stele şi constelaţii. Totodată va avea loc şi un spectacol cu foc intitulat „Trei” susţinut de artistul de stradă Raluca Ilaş si organizat cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara.
 
Satu Mare (Capitală Earth Hour 2014)
Primăria Satu Mare și Asociația ACT4U, împreună cu Asociația E.K.E, Asociația STEA, organizează următoarele:
– 12:00-15:00 activităţi în aer liber – desene cu creta pe asfalt „jocurile copilăriei”, o pânză pe care publicul poate să răspundă cu idei şi mesaje la întrebarea „Tu ce poţi face pentru a proteja pământul?”, construirea unui lanţ uman care să înconjoare parcul central cu scopul de a transmite mesajul de protejare a naturii. Locaţia: în sensul giratoriu din Piata Libertății
– 12:00-20:30 ateliere de creaţie organizate de Samstudia pe platoul din fașa Statuii Lucaciu
– 14:00-15:00 Critical Mass – acţiune de promovare a mersului pe bicicletă şi conştientizarea asupra importanţei asigurării bicicliştilor, a pistelor pentru biciclişti şi a stilului de viaţă sănătos. Traseul: sens giratoriu, P-ța Libertății – str. Stefan Cel Mare, str. Ady Endre, str. Rodnei, Avram Iancu, Calea Traian, I. C. Brătianu, P-ța Libertății.
14:00-18:00 lansare de zmeie. Locaţia: Pasajul pietonal Corneliu Coposu
20:30-21:30 se vor stinge luminile ornamentale amplasate spre Palatul administrativ şi pe Pasajul Pietonal Corneliu Coposu unde se vor lansa lampioane
 
Earth Hour 2015 în alte orașe:
 
ADJUD
Primăria Oraşului Adjud, împreună cu liceeni, elevi, cadre didactice şi prietenii mediului municipiului Adjud, vor organiza o alergare nocturnă şi plimbare la lumina lumânărilor prin Parcul municipal Adjud. De asemenea, vor asigura întreruperea iluminatului arhitectural de la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” Adjud, Parcul Municipal, a iluminatului public din zona Primăriei municipiului Adjud între orele 20:30 – 21:30. Totodată, iluminatul exterior şi interior al clădirilor unităţilor de învăţământ va fi întrerupt între 20:30 – 21:30.
 
Alba-Iulia
Se va opri iluminatul public în interiorul Cetăţii Alba Carolina şi cel arhitectural pentru clădiri aflate în subordinea Primăriei Alba Iulia. În egală măsura, se va organiza un tur al cetăţii, în zona perimetrală devenită un imens parc în sit istoric. Evenimentul se va organiza în colaborare cu asociatia Bicheru Cycling. Punctul de plecare este Latura de Vest a Cetăţii.
 
Baia Mare
Primăria va asigura stingerea luminilor în intervalul 20:30 – 21:30 în Parcul Regina Maria şi Parcul Câmpul Tineretului.
 
Botoșani
Programul de activităţi organizate de Primăria Botoşani include un program artistic asigurat de Asociaţia B-Right Media Botoşani începând cu ora 20:00, urmat de Crosul Earth Hour ce se va desfăşura odată cu stingerea luminilor la ora 20:30.
 
Brăila
Asociaţia Clubul de Turism „Proilavia” Brăila, împreună cu Asociația Arin, Asociația Nevăzătorilor din România (fil. Brăila) și Asociația Fitness Urban Brăila organizează vineri, 27 martie, între orele 17-19, o serie de evenimente ce promovează stilul de viaţă sănătos. Acestea se vor desfăşura în Parcul Monumentul Brăila şi includ exerciţii de fitness urban, plimbare cu biciclete tandem şi minicros.
 
Buzău
Primăria oraşului Buzău va asigura stingerea luminii din zona Centrală, inclusiv Palatul Comunal.
 
Calafat
Primăria Municipiului Calafat participă prin întreruperea iluminatului public între orele 20:30-21:30.
 
Călărași
Ora Pământului va fi sărbătorită printr-un spectacol în aer liber, cu cântări şi dansuri, iar la finalul momentului artistic vor fi lansate lampioane. Instituţiile publice din oraş vor stinge lumina și se vor alătura şi baruri, cafenele și restaurante.
 
Cluj
Evenimentul din oraşul Cluj Napoca va avea loc în Piaţa Unirii, unde voluntarii Asociaţiei Studenţilor pentru Natură şi European Youth Capital vor răspândi mesajul Earth Hour, prin aprinderea lumânărilor ce vor fi vizibile în timp real pe portalul Transylvania Cam. Iluminatul public va fi stins, iar participanţii se vor putea bucura de jocuri de lumini şi foc. La aprinderea luminilor se va proiecta un film tematic la Cinematograul Mărăşti, cu intrarea gratuită.
 
Constanța
Să lăsăm Pământul să respire timp de o oră, în Parcul Tăbăcărie. La cea de-a patra ediție organizată consecutiv de ONG Mare Nostrum vor participa mai multe unități școlare din județ cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Constanța, care se vor implica prin stingerea iluminatului public și în alte părți ale orașului timp de o oră: Primărie, Consiliul judeţean, Prefectura, Inspectoratul Judeţean Şcolar, Administraţia de Apă
Dobrogea Litoral, Universitatea Maritimă Constanţa, Universitatea Ovidius, Casa de Cultură a Sindicatelor. Voluntarii Mare Nostrum, elevii și cadrele didactice vor amplasa peste 2000 de lumânări atât pe marginea aleilor pentru a marca traseul, cât și pe spațiul verde, astfel încât să reprezinte diverse simboluri stilizate, în legătură directă cu natura și cu protecția mediului. De asemenea, se va organiza și o tombolă de becuri unde sunteți invitați să aduceți becurile uzate și astfel aveți ocazia de a primi un premiu special.
 
Craiova
Asociația Studenților din Facultatea de Fizică din Craiova (ASFFC), Asociația Junior Chamber International Craiova (JCI Craiova) şi Centrul Local Craiova Cercetaşii României (ONCR) propune publicului în data de 28 martie 2015 o serie de evenimente dedicate Earth Hour şi anume:
– JCI Cycling Day – tur ciclist al oraşului începând cu ora 11.00, 28 martie 2015 cu plecarea din Parcul National „Nicolae Romanescu” (centrul de închirieri biciclete)
– Conferinţa „EURONEAR şi contribuţia românească în studierea asteroizilor apropiati de Pamant”, orele 19.00-20.00, Sala Albastra, Universitatea din Craiova (clădirea centrala). Prezintă Dr. Dr. Ovidiu Vaduvescu, Astronom internaţional de origine română, Isaac Newton Group (UK, NL, SP), La Palma, Insulele Canare anterior în Chile, Africa de Sud, Canada şi România
– Dance for Earth – 20.30 – 21.00, toţi cetăţenii oraşului Craiova sunt invitaţi să danseze în Piaţa Mihai Viteazul Craiova. Acţiunea este susţinută de cluburile de dans din oraş
– Observaţii astronomice oferite de Centrul ASTROED – Universitatea din Craiova
 
Focșani
În această primăvară, Primăria Municipiului Focşani organizează mai multe acţiuni locale, desfăşurate pe parcursul mai multor săptămâni, reunite sub titulatura „Săptămâna Curăţeniei”: lucrări de curăţare şi întreţinere a spaţiilor verzi, de mobilizare a cetăţenilor, prin intermediul asociațiilor de proprietari, pentru efectuarea curățeniei de primăvară, de reparare si completare a mobilierului urban. În cadrul acțiunilor de curățare și întreținere a spațiilor verzi sau a parcurilor din jurul unităților de învățământ vor fi mobilizați, de asemenea, elevii acestor instituții, astfel ca, în zilele planificate, copiii își vor petrece timpul în aer liber, contribuind la igienizarea și înfrumusețarea spațiilor din apropierea scolilor și liceeelor. În plus, se va organiza o nouă ediţie a campaniei de colectare a deşeurilor electrice şi electronice. Iar pe 28 martie, în intervalul 20:30-21:30, pe bulevardele principale şi în instituţiile publice va fi întreruptă energia electrică.
 
Giurgiu
Municipiul Giurgiu va participa la Earth Hour prin stingerea luminilor din interiorul cât şi în exteriorul clădirilor următoarelor instituții: Primăria, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Direcţia Finanţelor Publice, Poliţia Municipiului, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Impozite şi Taxe Locale, Direcţia de Asistenţă Socială, Centrul Cultural „Ion Vinea”, Direcţia Poliţiei Locale.
 
Hunedoara
În Municipiul Hunedoara se vor stinge luminile pe arterele principale între orele 20:30-21:30. În acest interval orar, în faţa Casei de Cultură un grup de tineri voluntari şi cetățeni ai orașului vor scrie cu ajutorul lumânărilor, numele municipiului Hunedoara.
 
Oradea
Primaria Municipiului Oradea va întrerupe în ziua de 28 martie, în intervalul orar 20:30-21:30, iluminatul arhitectural la sediul Primăriei şi în Parcul 1 Decembrie. Clubul Rotaract Oradea, în parteneriat cu Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Oradea, organizează în parc demonstraţii artistice şi culturale fără folosirea unor surse de energie: muzică live, dans contemporan, plasarea de lumânări, gulguțe şi torţe.
 
Panciu
Evenimentele Earth Hour din oraşul Panciu vor fi organizate în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza””, Liceul „Ioan Slavici”” şi Clubul „Eco-Med”” Panciu și cu Casa Orăşenească de Cultură. În perioada 26-27 martie, se organizează discuții pe tema Ora Pământului, poluare și dezvoltarea care nu ține cont de natura și starea planetei, în cadrul orelor de geografie din licee. Pe 28 martie, se întrerupe iluminatul între 20:30-21:30, iar Astroclubul Panciu organizează observații astronomice în Parcul Central al Orașului, urmate de o plimbare simbolică pe traseul Parcul Central – strada Nicolae Titulescu – Bulevardul Independenței – strada Mihail Kogălniceanu – strada Mihai Viteazu – strada 1 Mai – strada Nicolae Titulescu – Parcul Central. Toți participanții la marș vor primi un dispozitiv cu LED pentru marcarea traseului. Va avea loc și o lansare de lampioane pe esplanada Parcului Central al Orașului Panciu, la final realizându-se o ilustrație din lumânări PANCIU 60+. Ulterior, în perioada 2-6 aprilie se organizează o campanie de colectare a hârtiei refolosibile sub genericul „Hârtia reciclată = O planetă mai curată”.
 
Piatra Neamț
Municipalitatea Piatra Neamţ, împreună cu comunitatea locală organizează Ora Pământului în Piața „Curtea Domnească” din municipiul Piatra Neamţ, în intervalul orar 20:30-21:30, cu următoarele activități:
– stingerea iluminatului public la Curtea Domnească, a iluminatului arhitectural la Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Eneolitică „Cucuteni”, Muzeul de Etnografie, la Turnul lui Ștefan cel Mare şi la Primărie;
– adunare în Piața „Curtea Domnească”, unde cetățenii sunt invitați să vină cu o sursă de lumină (felinar, lanternă, candele, telefoane mobile, brichete, etc.). În Turnul lui Ștefan cel Mare va fi instalată o camera video, precum și câteva la sol și cu ajutorul mai multor fotografi din oraș se vor realiza fotografii și un filmuleț care să arate cum a fost sărbătorită Ora Pământului la Piatra Neamț.

 
Ploiești
Asociația AEGEE Ploiești organizează Crosul Earth Hour în Parcul „Constantin Stere” (Bucov): www.aegeeploiesti.ro/cros2015.
De asemenea, la Sala Sporturilor Olimpia, începând cu ora 20:00 are loc o adunare publică, unde cetățenii sunt așteptați cu chef de privit stele, de interacționat, cu bicicleta sau skateboard-ul, cu o frontală sau lanternă, pentru a petrece într-un mod amuzant, interactiv, în aer liber Ora Pământului: https://www.facebook.com/events/1381876155467924/.
 
Roman
În Roman, Ora Pământului se marchează astfel:
– întreruperea iluminatului public pe E85, pe sectorul Hotel Roman – Giratoriu Florilor în intervalul orar 20:30-21:30, și întreruperea iluminatului ornamental la obiectivele municipale în noaptea de 28 martie spre 29 martie: Sediul central al PMR, Casa căsătoriilor, Poliţia Locală Roman, Biblioteca municipală, Muzeul de Artă, Vila Calistrat Hogaş, Stejarul Unirii – Smirodava, Statuia Ştefan de Mare – sens giratoriu Favorit, Casa de Cultură
– între 20:30-21:00 marşul candelelor, cu plecare de la Giratoriul Florilor şi de la Hotel Roman spre punctul de întâlnire Piaţa Roman-Vodă
– 21:00-21:20 exerciţiu cu făclii şi o intervenţie muzicală a Şcolii de Artă Sergiu Celibidache
– 21:20-21:30 lansarea de lampioane şi vulcani cu scântei
De asemenea, se organizează o competiţie între instituţiile de învăţământ în intervalul 23-27 martie 2015 ce vizează colectarea deşeurilor valorificabile. În funcţiei de cantităţile colectate şi ridicate de către SC Rossal SRL se oferă premii simbolice.
 
Roșiorii de Vede
În Roșiorii de Vede, Ora Pământului se marchează astfel:
– 20:30-21:30 stingerea luminilor
– 20:30-21:00 „Lumină pentru viitor”, ediţia a II-a – invitaţie la mişcare, cu lumânări în mâini, pentru roşiorenii de toate vârstele, pe traseul: Centrul Oraşului – str. Dunării – Primăria Municipiului Roşiorii de Vede
– 21:00 Vindecaţi Terra! – spectacol susţinut de membri ai Cercului de Muzică al Casei de Cultură, coordonaţi de Tedy Stângă
– 21:00 „Lumina artei” – expoziţie de sculptură în piatră de râu şi lemn, semnată de artistul plastic roşiorean Costel Păun. Expoziţia va avea loc la lumina lumânărilor, într-un spaţiu neconvenţional (imediata apropiere a Monumentului Eroilor)
 
Salonta
Participanţii vor dărui naturii din energia lor prin participarea la o plimbare simbolică prin oraş, dar şi prin turul de biciclete organizat de Liceul Teoretic „Arany János” pe traseul Liceul Teoretic – Vamă şi retur. În intervalul 20:30 – 21:30 se va stinge iluminatul festiv din centrul orasului, de la Primărie și de la Muzeul memorial „Arany Janos”” şi de la Colegiul Naţional „Teodor Neş”.
 
Sighișoara
În colaborare cu Muzeul de Istorie şi cu contribuţia unităţilor de învăţământ şi a cetăţenilor oraşului, în 28 martie în Cetatea Sighişoara vor avea loc mai multe manifestări menite să marcheze Ora Pământului, după următorul program:
– 09:00-13:00 acţiuni de ecologizare în cartierele Sighişoarei, în apropierea unităţilor de învăţământ
– 20:30-21:30 întâlnire în faţa Turnului cu Ceas cu lumânări-pastilă în borcane de sticlă; întreruperea iluminatului architectural în Cetatea Sighişoara; concert susţinut de Fanfara Municipiului Sighişoara şi parada ţinutelor realizate din materiale reciclabile
– 21:30 deplasare pe traseul: Primărie, Biserica Mănăstirii, strada Cositorarilor, strada Şcolii, Piaţa Cetăţii; construirea Globului Pământesc şi închiderea evenimentului realizată de către Toboşarul Cetăţii
 
Slatina
Primăria Municipiului Slatina participă la eveniment prin stingerea iluminatului public stradal, între orele 20:30 -21:30, pe mai multe artere: strada Ecaterina Teodoroiu, strada Artileriei, strada Cireaşov, strada Primăverii, strada Libertăţii, strada Crişan, strada Cornişei, b-dul Nicolae Titulescu, b-dul A.I.Cuza, strada Vintilă Vodă.
 
Târgu-Jiu
La Târgu Jiu, Ora Pământului va fi marcată prin întreruperea iluminatului la Primărie și în Parcul Central.
 
Tulcea
Se va organiza Crosul Ora Pământului în data de 28 martie, începând cu ora 10:00, în jurul Lacului Ciuperca, unde este amenajată și o pistă de biciclete. Se alătură Direcția Județeană de Sport și Tineret, Inspectoratul Școlar Județean și toți cetățenii preocupați de natură și pasionați de alergare. La finalul traseului se vor înmâna diplome de participare. De asemenea, se vor stinge luminile în intervalul 20:30-21:30 la Primărie, Piața Civică și în toate instituțiile publice din oraș: Consiliul Județean, Instituția Prefectului, ARBDD, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, INCDD, Inspectoratul Școlar Județean și toate scolile din municipiu.
 
Turda
Cetățenii sunt aşteptaţi pe platoul din faţa Primăriei, unde se vor aprinde lumânări. Un grup de biciclişti turdeni coordonaţi de Fundaţia „Potaissa” vor organiza tur nocturn pe bicicletă pe traseul Piaţa 1 Decembrie 1918 – str. Andrei Şaguna – str. Libertăţii – sens giratoriu – str. libertăţii – retur Piaţa 1 Decembrie 1918.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Turda, în parteneriat cu Fundaţia de Ecologie şi Turism „Potaissa”, Asociaţia Slow Food Turda şi Fundaţia Doriana.
 
Râmnicu-Vâlcea
Clubul Interact Râmnicu Vâlcea şi Teatrul Municipal „Ariel” pun la cale un program de activităţi pentru ziua de 28 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30. În faţa Primăriei din str. General Praporgescu vor avea loc momentul dramatic „Pământeanule, şi tu eşti un «mic prinţ»” (adaptare după Antoine de Saint-Exupéry), proiecţii de filme tematice, animaţii stradale, jocuri de lumini sau lansări de lampioane. Lumina din sediul municipalităţii şi de pe faţadă va fi stinsă în mod simbolic. Totodată, Primăria a transmis 50 de adrese principalelor societăţi comerciale şi instituţii publice din Râmnic, invitându-le să marcheze acest eveniment prin stingerea luminilor.
 
Vaslui
Programul de Ora Pământului cuprinde următoarele activități:
– 20:00 întâlnirea participanţilor în curtea Liceului Sportiv. Se vor distribui participanţilor tricouri şi şepci inscripţionate cu sigla evenimentului şi starleţi
– 20:30 stingerea iluminatului public pe strada principală din oraş – Ştefan cel Mare și stingerea iluminatului public în Piaţa Centrală. Cros al elevilor participanţi pe tronsonul de stradă menţionat anterior. Participanţii vor fin însoţiţi pe traseu de Fanfara Rotaria
– 20:45 finalul crosului în Piaţa Centrală și flashmob al elevilor participanţi pe platoul din Piaţa Centrală
– 21:00 concert folk al unor tineri artişti din municipiu, urmat de spectacol pirotehnic cu trupa de fachiri Famous
– 21:25 lansare lampionane din incinta Teatrului de Vară
 
Vatra Dornei
Se întrerupe iluminatul stradal în intervalul 20:30-21:30, pe străzile Mihai Eminescu, Gării și Dornelor. În fața Primăriei vor avea loc manifestări specifice organizate de către instituții de învățământ dornene.
 
Zalău
Primăria oraşului Zalău va asigura întreruperea iluminatului public între orele 20:30 – 21:30.

Mai multe articole despre:
lumină Ora Pământului 2015