MENIU

Ora de iarnă 2024. Ce trebuie să știm și cum ne afectează această schimbare

Ora de iarnă 2024. Ce trebuie să știm și cum ne afectează această schimbare

Urmează să trecem la ora de iarnă 2024. Schimbarea va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Acesta va fi momentul în care România va trece în mod oficial la noua iarnă, ceea ce înseamnă că ceasurile vor fi date cu o oră înapoi. Este ultima schimbare a corei conform reglementărilor făcute de Uniunea Europeană.

În urma mai multor discuții și consultări, Uniunea Europeană a decis că ora de vară și ora de iarnă vor fi eliminate din 2025. Până atunci, românii se pregătesc să dea ceasurile cu o oră înapoi. Conform reglementărilor în vigoare, ora oficială se va întoarce înapoi, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Ora de iarnă 2024

Trecem la ora de iarnă în mod oficial pe data de 26 spre 27 octombrie. Acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi va avea o oră suplimentară de somn în acea noapte.

Zilele vor deveni mult mai scurte, întrucât răsăritul va avea loc mai devreme, iar apusul Soarelui se va întâmpla mai repede.

Schimbarea orei a avut loc an de an, iar acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru ca oamenii să-și adapteze activitățile la ciclul natural al luminii solare.

Mai multe studii au demonstrat faptul că schimbarea orei are un impact major asupra sănătății organismului nostru.

Cele mai multe persoane au de suferit din cauza trecerii de la ora de vară la cea de iarnă. Organismul are nevoie de câteva săptămâni pentru a se putea adapta la toate aceste schimbări, spun cei de la Healthline. Sistemul de schimbare al orei a fost implementat în 1932, până atunci ora schimbându-se în prima duminică din luna aprilie și prima duminică din luna octombrie.

Primii care ar fi introdus ora de vară au fost germanii. Țările din Uniunea Europeană au votat dacă vor rămâne la ora de vară sua la cea de iarnă. Au avut loc mai multe modificări de la schimbarea orei de iarnă din 2023.

Citește continuarea aici

Mai multe articole despre:
ora de iarna