Operatorii gazoductelor Nord Stream susțin că nu sunt lăsați să inspecteze conductele avariate. Care este motivul
Operatorii gazoductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, care făceau legătura între Rusia și Germania și care au avut scurgeri majore săptămâna trecută în urma unor explozii petrecute săptămâna trecută, au declarat că nu au putut inspecta secțiunile avariate din cauza restricțiilor impuse de autoritățile daneze și de cele suedeze.
În prezent, Europa investighează cauzele care au dus la spargerea a trei conducte din rețeaua Nord Stream, într-un presupus act de sabotaj în apropierea apelor suedeze și daneze, pe care Moscova a încercat să îl atribuie Occidentului, sugerând că Statele Unite ar avea de câștigat de pe urma situației create, relatează Reuters preluat de HotNews.ro.
Cu doar o zi în urmă, Nord Stream 2 AG, operatorul cu sediul în Elveția al acestui gazoduct, a anunțat că va examina starea conductelor care prezintă scurgeri după ce se va încheia o anchetă a poliției la "locul crimei".
Tot marți, Nord Stream AG, operatorul gazoductului Nord Stream 1, a declarat că autoritățile daneze i-au spus că obținerea permiselor necesare pentru efectuarea unei inspecții ar putea dura peste 20 de zile lucrătoare.
"Potrivit autorităților suedeze, a fost introdusă o interdicție privind navigația, ancorarea, scufundările, utilizarea vehiculelor subacvatice, cartografierea geofizică etc. pentru a efectua o investigație de stat în jurul locurilor avariate din Marea Baltică", a precizat Nord Stream într-un comunicat de presă.
Presiunea în conductă s-a stabilizat începând de luni, susțin reprezentanții Nord Stream.
Gazprom, controlată de Kremlin, a declarat că fluxurile ar putea fi reluate la ultima conductă rămasă intactă din rețeaua Nord Stream 2, o sugestie care va fi probabil respinsă, având în vedere că Europa a blocat Nord Stream 2 cu câteva zile înainte ca Moscova să-și trimită trupele în Ucraina, la 24 februarie.