MENIU

Operațiunea JUPITER. 7 persoane puse sub control judiciar pentru LUPTE cu câini periculoşi, în Cluj

Operațiunea JUPITER. 7 persoane puse sub control judiciar pentru lupte cu câini periculoşi, în Cluj/ Profimedia

Şapte persoane suspectate că au organizat lupte ilegale între câini pe un teren extravilan din judeţul Cluj au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile. Măsura vine după ce, la percheziţiile făcute marţi de către poliţişti, au fost găsiţi cinci câini periculoşi.

În cadrul operaţiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii IPJ Cluj au pus în aplicare, în 22 octombrie, cinci mandate de percheziţie domiciliară în localitatea clujeană Tritenii de Jos, într-o cauză privind organizarea de lupte între animale sau cu animale, informează Poliţia Română.

Fetiță de 6 ani, atacată de câine pe o stradă din București. Minora a ajuns la spital, cu răni la cap

Astfel, poliţiştii din Câmpia Turzii şi cei ai Secţiei 4 Poliţie Rurală Câmpia Turzii, cu sprijinul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, Serviciului Criminalistic, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, au început urmărirea penală în cazul unor persoane suspectate că, în anul 2022, au organizat lupte între câini, pe un teren extravilan din comuna Tritenii de Jos, judeţul Cluj.

Operațiunea JUPITER. 7 persoane puse sub control judiciar pentru lupte cu câini periculoşi, în Cluj/Profimedia

„Cu ocazia percheziţiilor efectuate, au fost identificaţi cinci câini periculoşi, de categoria a II-a, nefiind respectate prevederile OUG 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi”, menţionează comunicatul citat.

Potrivit ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 55 pe 2002, sunt consideraţi câinii periculoşi cei aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii: în prima categorie intră câinii de luptă şi atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor.

Categoria a II-a cuprinde câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

În baza probelor strânse, poliţiştii au reţinut pentru 24 de ore şapte persoane cu vârste între 18 şi 49 de ani. Ulterior, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Turda a dispus, în cazul acestora, măsura controlului judiciar pentru o perioadă 60 de zile.

Operațiunea Jupiter. Peste 100 de percheziții în toată țara: evaziune fiscală, contrabandă, abuz în serviciu. 54 de mandate de aducere, puse în executare

Potrivit Legii nr. 138 din 2022, care modifică şi completează Legea nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale şi zoofilia se pedepsesc cu închisoare de la doi la şapte ani.

Acţiunea poliţiştilor clujeni a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj şi al Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.