MENIU

ONU cere României să rezolve problema închisorilor supraagomerate

România a înregistrat progrese în ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie din ţară, dar mai sunt încă multe de făcut, cum ar fi reducerea supraaglomerării din penitenciare şi din alte locuri în care persoanele sunt private de libertate, au declarat experţii ONU. 

Comentariile au fost formulate de către Subcomitetul Națiunilor Unite pentru Prevenirea Torturii (SPT) în urma unei vizite în România şi au fost prezentate autorităţilor române de către o delegaţie formată din patru membri, sub forma unor observaţii preliminare confidenţiale privind modul de consolidare a protecţiei persoanelor private de libertate împotriva torturii şi altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante.

„Apreciem eforturile României şi avem convingerea că aplicarea susţinută şi extinsă a alternativelor la detenţie va continua să aibă un impact asupra numărului de deţinuţi în arest preventiv,” a declarat Aisha Shujune Muhammad, şeful misiunii.

„Situaţia deţinuţilor care aparţin grupurilor vulnerabile, cum ar fi copii, tineri (între 18 şi 21 de ani), femei, persoane cu dizabilităţi psihice şi fizice, persoane în vârstă şi personane aparținând minorităţilor, trebuie tratată cu mare atenţie şi necesită măsuri de protecţie deosebite,” a precizat aceasta.

SPT monitorizează statele care au ratificat Protocolul opţional la Convenţia împotriva torturii şi altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante (OPCAT) din perspectiva modalităţii în care acestea îşi îndeplinesc obligaţiile ce decurg din tratat, inclusiv obligaţia înfiinţării unui organism independent de monitorizare cunoscut sub denumirea de Mecanism Naţional de Prevenire a Torturii.

„În opinia noastră, existența unui Mecanism Naţional de Prevenire a Torturii independent care dispune de suficiente resurse joacă un rol crucial în asigurarea garanţiilor şi mecanismelor eficiente de prevenire a torturii şi relelor tratamente,” a declarat dna Muhammad.

Pe durata misiunii, experţii au vizitat o serie de locuri în care persoanele sunt private de libertate, cum ar fi penitenciare, centre de arest preventiv şi secţii de poliţie, centre pentru migranţi, poliţia de frontieră, instituţii de asistenţă socială şi instituţii psihiatrice. De asemenea, experții au purtat discuţii cu funcţionari guvernamentali, Avocatul Poporului, Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii şi reprezentanţi ai societăţii civile.

„Sperăm că această vizită este doar începutul unei implicări comune susţinute şi constructive între SPT, România şi mecanismul naţional de prevenire desemnat,” a încheiat dna Muhammad.

Delegaţia SPT a vizitat România în perioada 3 - 12 mai şi a fost formată din dna Aisha Shujune Muhammad, dna Suzanne Jabbour, dl. Milos Jankovic şi dna Margret Osterfeld.

România a ratificat Protocolul opţional în luna iulie, 2009.

Mai multe articole despre:
România ONU închisori