MENIU

ONU celebrează astăzi 70 de ani de la existență. Cum sărbătorește Guvernul României

Palatul Victoria, luminat de Ziua Națiunilor Unite

Milioane de oameni sărbătoresc, astăzi, 70 de ani de la înființarea Organizației Națiunile Unite (ONU). Guvernul României va celebra această zi schimbând fața Palatului Victoria.

Sediul Guvernului va fi iluminat, sâmbătă, în culoarea albastră, în cadrul unei campanii în care au fost incluse și clădiri precum Opera din Sidney, Marile Piramide de la Gizeh, Statuia lui Iisus Christos de la Rio de Janeiro sau Empire State Building din New York, a informat, vineri, Biroul de presă al Executivului, potrivit Agerpres.

Campania "Turn the World UN Blue" marchează 70 de ani de existență a Organizației Națiunilor Unite, iar cu această ocazie monumente sau clădiri oficiale din întreaga lume vor fi iluminate în culoare albastră, pentru a celebra cele șapte decenii de la adoptarea Cartei Națiunilor Unite, alături de realizările organizației în promovarea păcii și securității globale.

Vor fi de asemenea iluminate în albastru Muzeul Ermitage din Sankt Petersburg, Turnul Înclinat din Pisa sau Westminster Hall din Marea Britanie.

"Cu ocazia festivităților, Guvernul României dorește să sublinieze încă o dată atașamentul țării noastre față de obiectivele Cartei ONU și încrederea în necesitatea construirii unui viitor comun, bazat pe toleranță și solidaritate", se menționează în comunicatul Guvernului.

Ziua Națiunilor Unite se celebrează pe 24 octombrie, pentru a marca intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei ONU. Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, inclusiv a celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, Organizația Națiunilor Unite și-a început oficial activitatea.

Sărbătorită din 1948, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca statele membre să facă din această zi o sărbătoare publică, dedicată informării popoarelor din lume cu privire la obiectivele și realizările Organizației Națiunilor Unite. A devenit o zi marcată la nivel mondial prin întâlniri, discuții, expoziții, precum și alte evenimente.

După șapte decenii de la fondarea sa, Organizația Națiunilor Unite rămâne un far pentru întreaga umanitate, asigurând alimente pentru cei înfometați și adăposturi pentru cei care și-au pierdut casele.

România a demarat procedurile de aderare la Organizația Națiunilor Unite imediat după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1946, dar a fost admisă la 14 decembrie 1955, împreună cu alte 15 state. România a fost membră în cele mai importante organisme ale ONU, precum Consiliul de Securitate, în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 și 2004-2005, sau Consiliul Economic și Social (ECOSOC), în anii 1965-1967, 1974-1976, 1978-1980, 1982-1987, 1990-1998, 2001-2003 și 2007-2009, potrivit site-ului MAE.