Omul de afaceri Horia Simu, trimis în judecată pentru devalizarea Cuprom
Omul de afaceri Horia Simu a fost trimis în judecată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, alături de alți doi inculpați, pentru devalizarea producătorului de conductori de cupru SC Elcond Zalău, cei trei fiind acuzați de gestiune frauduloasă în formă continuată.
"Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Simu Horia, Avasilichioaei Ghiorghe și Ardelean Radu-Cristian pentru săvârșirea infracțiunii de gestiune frauduloasă, în formă continuată. În fapt s-a reținut că în cursul anului 2004, inculpații Simu Horia, Avasilichioaei Ghiorghe și Ardelean Radu-Cristian au acționat concertat, în urma unei înțelegeri prealabile și prin această modalitate au transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA București și SC Nordexo Manufacturing SRL București, unde inculpații aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societăți", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Potrivit sursei citate, inculpatul Avasilichioaei Ghiorghe, în calitate de director general al SC Elcond SA Zalău, prin încheierea unui contract de împrumut fictiv, în iulie 2004, urmat de încheierea convențiilor de dare în plată cu inculpatul Ardelean Radu-Cristian, care deținea la momentul respectiv funcția de președinte AGA, au transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA București, valoarea acestora fiind de 24.230.433 lei, la valoarea din anul respectiv.
Horia Simu era la vremea respectivă președinte AGA la Cuprom SA, acesta deținând și funcția de reprezentant legal al SC Nordexo Manufacturing SRL București și administrator al SC Elcond SA.
Totodată, prin acțiunile inculpaților a fost vândut în anul 2004 activul aparținând SC Elcond SA denumit "locuință de serviciu'' către SC Nordexo Manufacturing SRL, unde administrator unic era inculpatul Simu Horia.
Horia Simu este acuzat și că, în calitatea de administrator unic al SC Nordexo Manufacturing SRL București, nu a făcut demersurile necesare pentru încasarea creanței de 6.463.898 lei, pe care SC Elcond SA Zalău o avea de încasat de la SC Phoenix SA Baia Mare, fapt pentru care aceasta s-a prescris și a fost trecută în contabilitate la pierderi din creanțe.
Numărul persoanelor vătămate în acest dosar este, potrivit procurorilor, 7.107 persoane, respectiv foștii acționari ai SC Elcond Zalău.
Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Zalău.
Cuprom Zalău are la bază structura fostei Companii de Cablu Electric Laminat, fondată în 1972 la Zalău, cu peste 3.000 de angajați la vremea respectivă. În 1990, ea a fost transformată în SC Elcond SA, o companie pe acțiuni. Cuprom Zalău a luat ființă în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare și uzina Elcond Zalău, două dintre cele mai importante companii românești din industria neferoaselor. Ca urmare a unor investiții importante, retehnologizare și modernizare, Cuprom a devenit, înainte de 2008, cel mai mare producător de cupru din România și unul dintre cei mai mari din Europa de Est.
Gestiunea frauduloasă semnalată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj a făcut ca în vara acestui an Tribunalul București să decidă intrarea în faliment a societății Cuprom.