MENIU

Omul de afaceri Gruia Stoica a cumpărat fosta perlă a coroanei petroliere - RAFO Onești

RAFO Onești, fosta perlă a domeniului petrolier din România

Omul de afaceri Gruia Stoica a cumpărat platforma industrială RAFO Oneşti, scoasă la licitaţie de către CITR în urma falimentului celebrei rafinării, într-o tranzacţie de peste 6 milioane de dolari, și anunță că dorește să dezvolte cel mai mare centru logistic din Moldova.

 

Compania Roserv Oil, parte a Grupului Grampet controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, preia platforma industrială a rafinăriei Rafo Oneşti, aflată în faliment, într-o tranzacţie coordonată de Casa de Insolvență Transilvania (CITR), desemnată lichidatorul judiciar RAFO în 2019.

RAFO Oneşti, fosta perlă a coroanei domeniului petrolier din România, a intrat în faliment, oficial, în septembrie 2019. Următorul pas a fost pregătirea de către CITR, lichidator judiciar al fostei rafinării, a vânzării acesteia întreagă sau pe bucăţi. Pe 22 august 2019 a expirat planul de reorganizare a companiei, de 18 luni. Oricum, RAFO nu funcţiona de o perioadă lungă de timp, activitatea sa de producţie fiind oprită în 2008, cu mult înainte de intrarea în insolvenţă.

Falimentul a fost pronunţat, oficial, de Tribunalul Bacău pe 19 septembrie 2019.

„Compania Roserv Oil, parte a Grupului Grampet, a achiziţionat platforma industrială a rafinăriei Rafo Oneşti, în cadrul unei proceduri publice de valorificare, coordonată de CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România. Tranzacţia de vânzare a activului a fost finalizată conform strategiei de valorificare aprobate de creditorii Rafo Oneşti, în cadrul procedurii de insolvenţă, cu obiectivul de a dezvolta cel mai mare centru logistic din Moldova”, a anunţat luni CITR

Compania a anunțat luni că „a decis cumpărarea activelor platformei Rafo Oneşti, aflată în faliment, cu obiectivul de a dezvolta cel mai mare centru logistic pentru containere şi produse petroliere care va deservi regiunea Moldovei. Această specializare vine să completeze obiectivul principal de activitate al Grupului Grampet, transportul feroviar de marfă. Odată cu preluarea de către Roserv Oil, activele Rafo Oneşti devin active productive, parte din activitatea comercială a Grupului Grampet”, se mai precizează în comunicatul de presă al CITR. 

Odată cu preluarea de către Roserv Oil, „platforma ar putea genera, pe termen lung, cel puţin 600 de locuri de muncă iar prima fază a proiectului care implică activele tranzacţionate va genera peste 200 de locuri de muncă. În perioada imediat următoare Roserv Oil va demara un proces de evaluare a instalaţiilor existente. 

Compania şi-a propus să atragă parteneri din rândul societăţilor specializate în producţia de materii prime şi să pună în funcţiune mai multe instalaţii disponibile pe platformă, în acest sens.

În toată perioada de insolvenţă, plaforma Rafo Oneşti a fost păstrată în stare de conservare de către CITR. 

În ultimii trei ani CITR a propus spre vânzare platforma Rafo derulându-se peste zece proceduri de valorificare. Au existat peste 100 de contacte directe pentru acest activ”, potrivit CITR.

Compania precizează că, prin această tranzacție, inactivitatea a fost deblocată pe platformă și se poatedezvolta activitate economică: „Deşi a existat un interes aparent pentru acest activ, din păcate situaţia rafinăriei, care nu funcţionează de peste 10 ani, nu a beneficiat de investiţii în modernizarea tehnologiilor utilizate la nivelul concurenţilor şi la cerinţele pieţei, capacitatea de producţie relativ redusă şi costurile de reluare a activităţii ridicate, au făcut foarte dificilă această procedură de valorificare. Prin această tranzacţie se deblochează starea îndelungată de inactivitate a platformei şi creează premisele dezvoltării unei activităţi economice pe platforma Rafo Oneşti”, potrivit CITR.

***

RAFO S.A. a fost înfiinţată în 1991 ca societate comercială și a avut două rafinării. După restructurarea fluxului de producție, RAFO a funcționt doar prin Rafinăria 2. Petrolul a fost cumpărat în special din import, RAFO funcţionând în special cu petrol iranian. 

Compania a oprit producţia în 2008 pentu că nu a mai putut reînnoi licența de funcţionare, dar și din cauza prevederilor legislației pentru protejarea mediului.

 Între anii 2004 și 2010, RAFO a mai trecut printr-o perioadă de insolvenţă, când a aplicat planul de reorganizare aprobat la acea dată.

Între anii 2015 și 2016, compania nu a reuşit să continue programul de modernizare început în 2008.

Mai multe articole despre:
gruia stoica rafo onesti casa de insolventa citr