MENIU

OMS se OPUNE introducerii pașaportului de vaccinare: ”Imunitatea NU este susținută de evidențe științifice”

OMS respinge ideea unui pașaport de vaccinare

Organizația Mondială a Sănătății cere să nu fie condiționată intrarea cetățenilor pe teritoriul altor state de vaccinarea împotriva Covid-19. Având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor uşoare ale bolii, vaccinurile nu pot fi o cerinţă pentru a călători, se arată în raportul săptămânal al OMS. 

Organizația mai subliniază că acordarea priorității pentru călătorii vaccinați ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave ale bolii. 

Utilizarea ”certificatelor de imunitate” de către călătorii internaţionali, indiferent dacă s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce au depăşit boala, nu este recomandabilă şi nici ”nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice”, mai precizează sursa citată.

OMS amintește recomandarea ca persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice şi alte grupuri de risc să evite să călătorească în ţări cu o rată ridicată de infectare. Însă, călătorii internaţionali ”nu trebuie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de Covid-19”, precizează organizația. 

Anul trecut, traficul pasagerilor internaţionali a scăzut cu 60% faţă de 2019, ridicând pierderile companiilor aeriene la peste 370 de miliarde de dolari, potrivit Agerpres. 

Citește și: ”Ursula von der Leyen pregătește pașaportul digital de vaccinare: „Vom înainta o propunere legislativă în martie”