OMS lansează un proiect pentru combaterea DEZINFORMĂRII, ”un pericol pentru sănătatea publică”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, marţi, lansarea unui proiect care are ca principal scop combaterea dezinformării în timpul pandemiei de Covid-19. La proiect vor participa oameni de ştiinţă şi experţi din diverse domenii, de la matematică la IT, sociologie, psihologie, sănătate şi comunicare.
OMS a precizat că oamenii de știință și experții respectivi vor colabora înr-un nou domeniu de cercetare, pe care l-a numit ''infodemiologie''. Studiul va avea ca scop o cât mai bună gestionare a dezinformării, un pericol relativ nou pentru sănătatea publică.
''Comunicarea este o intervenţie publică importantă în sănătate, care contribuie la controlul pandemiilor alături de epidemiologie, virologie şi managementul clinic. Nu a fost niciodată mai clar acest fapt'', se arată într-un comunicat al OMS. Cantităţile excesive de informaţii, false sau adevărate, pot influenţa însă negativ sănătatea oamenilor, crescând stresul şi determinându-i să accepte sfaturi care ar putea fi periculoase, subliniază organizația.
De asemenea, ONU a atras atenția asupra faptului că informaţiile neclare şi înşelătoare pot ''afecta încrederea'' în autorităţile din domeniul sănătăţii.
''Cel mai dăunător aspect al infodemiei au fost informaţiile false şi distorsionate din partea unor persoane neautorizate. Acest lucru a dus la împărtăşirea unor informaţii periculoase şi care nu pot fi verificate", a adăugat sursa citată, potrivit Agerpres.