MENIU

OMS critică dur lipsa de solidaritate a țărilor bogate în pandemie: ”Lumea este în apartheid al vaccinului!”

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii reclamă că lumea a ajuns într-o adevărată situaţie de apartheid, de segregare rasială, în administrarea vaccinului anti-Covid pe glob, relatează Realitatea Plus. 

Şeful OMS subliniază că ţări dezvoltate, cum ar fi Statele Unite, au deja stocuri securizate, în timp ce ţările sărace aleargă după doze de vaccin. El dă exemplul a aproape zece state, printre care Ciad, Burkina Faso, Burundi sau Tanzania, care nu au primit deloc seruri. 

”Aş merge un pas mai departe şi aş spune nu numai că lumea este în risc de apartheid cauzat de vaccin, lumea este în apartheid al vaccinului! După cum ştiţi, tările dezvoltate deţin 15% din populaţia lumii, dar au 45% din totalul dozelor de vaccin”, a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În replică, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că ţara sa va pune la dispoziţia lumii 80 de milioane de doze de vaccin, 13% din totalul resurselor sale, până la sfârşitul lunii iunie. 

Recent, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat statelor bogate să ajute țările sărace să depășească pandemia, în contextul în care al doilea val este mult mai mortal. În acest sens, OMS a propus amânarea planurilor privind imunizarea copiilor împotriva noului coronavirus. Potrivit lui Ghebreyesus, doar 0,3% din producţia mondială de vaccinuri anti-Covid ajunge în ţările sărace, în unele nefiind imunizat nici măcar personalul sanitar.

 

Mai multe articole despre:
oms vaccin anticovid apartheid sua tari sarace