OMS cere taxe mai mari la tutun. Cât este acciza în România
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut marți guvernelor să impună accize mai mari la tutun și produsele derivate pentru a reduce numărul deceselor provocate de tabagism și a genera fonduri pentru sistemele medicale publice, relatează EFE.
Potrivit Report on the Global Tobacco Epidemic 2015 (raportul OMS asupra epidemiei globale de consum de tutun) prezentat marți la Manila, doar 33 de țări din lume au impus majorări cu 75 la sută din prețul unui pachet de țigări — o măsură recomandată de OMS. Majoritatea țărilor au impus taxe prea mici la tutun și produsele sale derivate în timp ce unele state nu prevăd niciun fel de accize.
"Majorarea accizelor la produsele derivate din tutun este una din formele cele mai eficiente și mai rentabile pentru a reduce consumul acestor produse nocive, în timp ce sunt generate totodată venituri publice", a argumentat directoarea generală a OMS, Margaret Chan, conform Agerpres.
Prezentarea Report on the Global Tobacco Epidemic 2015 a avut loc la Manila în semn de recunoaștere a eforturilor realizate de Filipine în combaterea consumului de tutun, după ce această țară a majorat taxele la acest produs cu peste 300 la sută, a informat un responsabil al acestei organizații a ONU.
Nivelul accizei specifice la țigarete pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016 este de 314,68 lei/1.000 țigarete, potrivit unui ordin al ministrului Finanțelor Publice, publicat în Monitorul Oficial.
Ca produse supuse accizelor, țigaretele au o structură a accizei de tip compus, reprezentând suma dintre acciza specifică pe 1.000 de țigarete plus acciza ad valorem aplicată asupra prețului de vânzare cu amănuntul declarat, iar nivelul anunțat de MFP pentru acciza specifică este corespunzător unei modificări a structurii accizei totale, în care cea de-a doua componentă — acciza ad valorem — scade de la 18% la 14%.
Până anul trecut, accizele la tutun erau exprimate în euro și plătite în lei. Anul trecut, acciza a fost plătită la cursul artificial de 4,738 lei/euro, dar pentru comparația cu celelalte state membre ale UE s-a utilizat cursul BCE corespunzător anului 2014, de 4,52 lei/euro.
Acciza specifică stabilită anul trecut pentru intervalul 1 aprilie 2014 — 31 martie 2015 a fost de 59,77 euro (283,19 lei la cursul de 4,738 lei/euro, respectiv 62,65 euro la cursul de 4,52).