OMS, apel URGENT către toate țările pentru AMÂNAREA vaccinării COVID-19 cu a 3-a doză - Care este MOTIVUL
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cere amânarea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 până în luna octombrie. Directorul OMS cere un moratoriu cel puțin până la sfârșitul lunii septembrie.
Directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus a făcut apel miercuri la toate țările pentru a amâna administrarea celei de-a treia doze pentru a ajuta țările care nu au reuțit să-și imunizeze împotriva COVID-19 decât o parte foarte mică a populației.
”Avem nevoie urgentă de o inversare a lucrurilor, şi anume ca o majoritate a vaccinurilor trimise în ţările bogate la o majoritate să fie trimise în ţările sărace”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„OMS solicită un moratoriu pentru rapeluri până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de cooperarea tuturor, în special de o mână de țări și companii care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri”, a mai declarat acesta.
Directorul OMS, a spus, într-o conferinţă de presă, la Geneva, că este nevoie de un sprijin pentru ţările mai puţin dezvoltate, astfel încât să existe un minimum de 10% persoane vaccinate şi în aceste zone.
„Înţeleg grija şi nevoia guvernelor de a-şi proteja cetăţenii de varianta Delta. Dar nu putem accepta că sunt anumite ţări care au folosit deja mult prea mult din rezerva globală de vaccinuri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Solicitarea șefului OMS vine după ce mai multe țări au început deja imunizarea cu a treia doză de vaccin, în contextul creșterii infectărilor cu varianta Delta.
Prima țară a fost Israelul, care a început deja vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid Pfizer pentru persoanele peste 60 de ani. Săptămâna trecută, preşedintele israelian Isaac Herzog s-a vaccinat cu a treia doză. Israelul a început deja administrarea celei de-a treia doze la jumătatea lunii iulie a mai multor persoane vulnerabile, grav bolnave și imunosupresive. Duminică a început vaccinarea celor de peste 60 de ani, care au primit prima doză la sfârșitul anului trecut. Decizia a fost luată după ce cazurile zilnice au crescut rapid în ultimele zile, la cel puțin 4.000 pe zi. Israel a mai anunțat și că va continua, progresiv, pe categorii de vârstă, de la vulnerabili către populația generală, vaccinarea cu a treia doză. În plus, și tinerii sunt luați în calcul la administrarea celei de-a treia doze anti-COVID-19.
Ungaria a devenit prima țară din UE care începe administrarea dozei 3 după ce a anunțat demararea programărilor pentru a treia doză. Cei eligibili vor putea să facă a treia doză la o distanță de peste 5 luni după a doua.
Peste Ocean, și Statele Unite au anunțat că iau în calcul să administreze a treia doză persoanelor care urmează tratamente ori au patologii ce afectează sistemul imunitar.