MENIU

OMM: 2020 ar putea fi, oficial, cel mai fierbinte an. Creștere SPECTACULOASĂ a temperaturii medii globale

OMM: Anul 2020 ar putea fi cel mai fierbinte an. Cu cât a crescut temperatura medie globală

Anul 2020 a fost unul atipic nu doar din cauza pandemiei de coronavirus, care a dat peste cap viața socială și economică a întregii planete, dar și din punct de vedere climatic. Cel puțin așa arată Raportul anual al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, potrivit căreia este posibil ca 2020 să fie oficial cel mai fierbinte an, și asta pentru că temperatura globală media a fost cu 1,2 grade mai ridicată. De altfel, luna noiembrie care tocmai s-a încheiat a fost cea mai caldă lună noiembrie de până acum, potrivit site-ului organizației. 

Potrivit OMM, 2020 este pe cale să fie unul dintre cei mai calzi ani înregistraţi, imediat după 2016 şi 2019.

“Temperatura medie globală a anului 2020 este de 1,2°C peste nivelul pre-industrial (1850-1900). Există cel puțin o șansă de 1 la 5 ca aceasta să crească temporar la 1,5 până în 2024”, a declratat secretarul general al WMO, profesorul Petteri Taalas.

Chiar dacă datele din această lună  vor fi decisive, este aproape sigur că 2020 va fi cel mai cald an, cel puţin pentru Europa.

Temperaturile au fost cele mai ridicate într-o regiune extinsă din nordul Europei, Siberia şi Oceanul Arctic, unde gheaţa marină era la al doilea nivel, cel mai scăzut nivel văzut vreodată.

Statele Unite, America de Sud, Sudul Africii, Platoul Tibetan, estul Antarcticii şi cea mai mare parte a Australiei au înregistrat, de asemenea, temperaturi cu mult peste medie.

 

 

Mai multe articole despre:
cel mai cald an temperatura medie globala