MENIU

Om de afaceri, condamnat la 6 ani de închisoare pentru fraudă - Cei din Ministerul Agriculturii care l-au ajutat au scăpat. Care e MOTIVUL

Om de afaceri, condamnat la închisoare pentru fraudă - Cei din Ministerul Agriculturii care l-au ajutat au scăpat

Condamnare pentru corupție după 10 ani de la comiterea faptei cu ajutorul unor angajați din Ministerul Agriculturii. Un om de afaceri din Brașov a primit 6 ani de închisoare pentru fraudă cu fonduri europene, în timp ce funcționarii din Ministerul Agriculturii care l-au ajutat au scăpat basma curată, după ce fuseseră condamnați, în primă instanță la peste 5 ani de închisoare pentru luare de mită.

Este vorba de Florin Macovei din Braşov, care a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani închisoare într-un dosar de corupţie deschis acum 10 ani pentru obţinerea frauduloasă de fonduri europene de 3 milioane de euro. În schimb, funcționarii din minister care l-au ajutat și au fost recompensați au scăpat de închisoare, după ce toate probele împotriva acestora obținute de SRI în dosar au fost anulate de instanță în urma deciziei Curții Constituționale.

Conform DNA, oamenii de afaceri Gheorghe Dudu şi Florin Macovei au obţinut fonduri nerambursabile în valoare de 12.800.344 lei (aproximativ 3.000.000 euro). În dosarul deschis pentru fapte de acum 10 ani au fost implicaţi şi doi angajaţi ai Ministerului Agriculturii acuzaţi că au primit mită de la Florin Macovei, respectiv Viorel Brezeanu (însărcinat cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii - Direcţia Generală Control şi Antifraudă) şi Gabriel Potcovaru (angajat în cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Braşov), care primiseră la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti) 8 ani, respectiv 5 ani închisoare cu executare pentru luare de mită.

La judecarea apelului, cei doi angajaţi din Ministerul Agriculturii au scăpat de închisoare: Viorel Brezeanu a fost achitat, iar Gabriel Potcovaru a primit 3 ani cu suspendare. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti, care a anulat toate interceptările realizare de SRI în dosar, în urma deciziei  Curţii Constituţionale.

Gheorghe Dudu şi Florin Macovei au beneficiat de ajutorul acordat de Viorel Brezeanu şi Gabriel Potcovaru, persoane însărcinate cu efectuarea controalelor din MADR - DGCA şi, respectiv, din OJPDRP Braşov. Acest ajutor a avut la bază relaţia de prietenie existentă între cei doi oameni de afaceri şi reprezentanţii organelor de control, precum şi diverse avantaje materiale obţinute de aceştia din urmă, potrivit DNA.

Viorel Brezeanu i-a ajutat pe cei doi oameni de afaceri cu informaţii şi "consultanţă" în cadrul proiectelor acestora  şi cu privire la modul în care aceste nereguli puteau fi acoperite. Acesta a fost răsplătit de cei doi oameni de afaceri cu asigurarea cazării în deplasările în Brașov, alimente și sume de bani. Și Gabriel Potcovaru le-a oferit informaţii despre controalele ce urmau a fi efectuate şi la stadiul cererilor de plată formulate, fiind răsplătit , și el, cu bani și alimente.

În același timp, CAB a menţinut decizia instanţei de fond prin care două firme deţinute de Florin Macovei - SC Andrasel Spaco 2011 SRL şi SC Casiopeia Spaco SRL - trebuie să plătească amenzi de 290.000 lei, respectiv 240.000 lei, iar omul de afaceri să achite 6,6 milioane lei Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Iniţial, în acest dosar a fost trimis în judecată un alt om de afaceri din Braşov - Gheorghe Dudu, însă acesta a fost judecat separat şi condamnat definitiv în martie 2017 la 2 ani şi 5 luni închisoare cu suspendare, pentru dare de mită şi fraude cu fonduri europene, relatează agerpres.ro.

Conform DNA, în perioada 2011 - 2014, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, oameni de afaceri din judeţul Braşov, au urmărit obţinerea de finanţare comunitară nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depăşirea plafoanelor legale maxime. Procurorii susţin că cei doi sunt prieteni foarte apropiaţi, astfel că au folosit acelaşi plan infracţional.

Schema folosită de cei doi oamen ide afaceri și angajații din Ministerul Agriculturii

Potrivit agerpres.ro, valoarea maximă eligibilă a unui proiect di nacest program, în cadrul măsurii "Modernizarea exploataţiilor agricole", în sectorul zootehnic, nu trebuie să depășească 2.000.000 de euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maximum 800.000 de euro). Pentru a încălca prevederile Comisiei Europene pentru a beneficia de fonduri nerambursabile în valoare mai mare decât plafonul legal (adică de aproape dublu faţă de valoarea maximă de 800.000 de euro), cei doi oameni de afaceri au folosit societăţi comerciale pe care le controlau prin faptul că în cadrul acestora aveau calitatea de administrator şi de reprezentant, iar asociaţi erau diverse persoane interpuse, membri ai familiilor celor doi. Aceștia au formulat câte o cerere de finanţare în numele fiecărei societăţi, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR. Gheorghe Dudu şi Florin Macovei au folosit și o serie de oferte falsificate, provenite de la aceiaşi producători/ furnizori. În oferte, preţurile au fost stabilite în aşa fel încât valoarea totală a cheltuielilor eligibile astfel rezultată să se situeze cât mai aproape de limita maximă şi să permită o valoare cât mai mare a fondurilor nerambursabile accesate (de aproape 800.000 de euro în fiecare caz).  Astfel că la controalele efectuate de cei doi funcţionari nu au fost evidenţiate nici elementele din care rezultă divizarea artificială a proiectelor de afaceri şi nici suspiciunile de fals privind documentele folosite pentru accesarea fondurilor europene.

Viorel Brezeanu i-a ajutat pe cei doi oameni de afaceri cu informaţii despre stadiul cererilor formulate de cei doi şi "consultanţă" cu privire la neregulile existente în cadrul proiectelor acestora  şi cu privire la modul în care aceste nereguli puteau fi acoperite. În schimbul acestui ajutor, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei i-au asigurat cazarea lu iBrezeanu în perioada deplasărilor în zona Braşovului, acesta primind și produse alimentare şi sume de bani.

Ajutorul dat de Gabriel Potcovaru celor doi oameni de afaceri a constat în neevidenţierea condiţiilor artificiale de eligibilitate pentru două proiecte. De asemenea, Potcovaru le-a mai oferit celor doi inculpaţi consultanţă şi informaţii referitoare la controalele ce urmau a fi efectuate şi la stadiul cererilor de plată formulate. Gabriel Potcovaru a fost recompensat de Gheorghe Dudu și cu suma de 300 de euro şi produse alimentare.