MENIU

Oficialii FMI, ALARMAŢI de "joaca de-a bugetul" a Guvernului Ponta

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional se arată îngrijorați pe tema bugetului de anul viitor și cer surse concrete de acoperire pentru minusul de la buget, produsă de reducerea CAS, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Oficialii FMI mai spun că reducerea TVA la alimente nu ajută economia, potrivit surselor citate de B1 TV.

Atenționările FMI privind gaura la buget produsă de CAS au fost emise încă din vară, mai spun sursele citate. Mai multe...

Între timp, Executivul condus de fostul candidat la Preşedinţie Victor Ponta a aprobat a treia rectificare bugetară din acest an,în ciuda faptului că legea interzice acest lucru.

Prin rectificarea de azi, bugetele a 11 instituţii se vor suplimenta, iar premierul susţine că banii în plus provin din creştere economică.

Rectificarea bugerară încalcă mai multe prevederi legale şi arată incapacitatea Guvernului de programare şi execuţie a bugetului, privind în special investiţiile, potrivit Consiliului Fiscal, care arată, totodată, că plata în avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015.

"Consiliul fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încâlcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi execuţie a bugetului, în special a cheltuielor de investitii. În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcări ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare, în condiţiile în care apare drept puţin probabil ca aceasta să uşureze construcţia bugetară pentru anul 2015 din perspectiva SEC 2010, relevantă din perspectiva angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi din prevederile Pactului de Creştere şi Stabilitate şi Compactului Fiscal", arată Consiliul Fiscal.