MENIU

OFICIAL Spania întră în stare de URGENȚĂ coronavirus pentru șase luni: Măsuri drastice până pe 9 mai 2021

Spania devine a treia țară, după Franța și Germania care impune măsuri drastice în încercarea de a opri răspândirea accelerată a noului coronavirus. Parlamentul spaniol a aprobat joi starea de urgență sanitară cerută de guvern pentru șase luni, până pe 9 mai 2021.

 

Deputaţii spanioli au aprobat joi prin vot solicitarea premierului Pedro Sanchez privind instituirea stării de urgenţă sanitară timp de şase luni pe tot teritoriul Spaniei.

Decretată duminică pentru o perioadă provizorie de 15 zile, starea de urgenţă sanitarăaprobată joi va fi în vigoare până pe 9 mai anul viitor. Măsura a permis instituirea interdicţiei de circulaţie aproape în întreaga ţară şi a unor interdicţii de intrare şi ieşire din regiunile spaniole.

Spania și Franța luaseră în calcul deja de saptamana trecută instituirea unui LOCKDOWN până anul viitor după ce infectările trecuseră deja de un milion de cazuri. Franța a intrat în carantină totală până pe 1 decembrie, iar Germania a anunțat miercuri restricții dure timp de o lună, după creșterea accelerată a numărului de cazuri în acest al doilea val al epidemiei COVID-19.

Guvernul de la Madrid a decis să adopte noul cadru juridic pentru starea de urgență pentru a împiedica anularea restricţiilor prin justiție, cum s-a întâmplat mai ales în Ţara Bascilor.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este valabilă în principiu între orele 23:00 şi 06:00, dar regiunile Spaniei pot modifica acest interval de timp. Interdicația nu se aplică în Insulele Canare, mai puţin afectate de epidemia de COVID-19.

În pofida criticilor exprimate de mai multe partide asupra duratei stării de urgenţă, Guvernul socialist condus de Pedro Sanchez a obţinut o majoritate de 194 din 350 de voturi pentru declararea stării de urgență timp de șase luni.  Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Popular (PP), s-a abţinut, relatează Agerpres. 

Premierul Sanchez a transmis că se încearcă evitarea unui lockdown generalizat, prin care a trecut Spania în primul val, din primăvară.

Aproape toate regiunile Spaniei își vor închide granițele înainte de weekend. 

În condițiile noii stări de urgență, guvernele regionale au puterea de a decide dacă și cum vor limita mobilitatea la frontierele lor.

Unsprezece regiuni ale Spaniei, precum și orașele exclave nord-africane Ceuta și Melilla, au anunțat că își vor închide granițele înainte de Ziua Tuturor Sfinților, care cade duminică, dar a fost mutată luni. Astfel vor fi limitate călătoriile obișnuite ale spaniolilor în întreaga țară.

Potrivit stării de urgență, oamenii nu vor mai putea intra sau ieși din regiunile afectate, cu excepția unor motive întemeiate, ca mersul la serviciu sau solicitarea de asistență medicală. Totuși, deplasările sunt încă permise pe aceste teritorii, deși există alte măsuri în vigoare, cum ar fi limitarea  întâlnirilor sociale și prezența redusă în restaurante. Locuitorii din regiunile care nu vor fi închise, Extremadura, Galicia și Insulele Canare, vor putea călători prin acele zone care au fost blocate, dar nu vor avea voie să rămână pe teritoriul acestora.

Și Catalonia și regiunea Valencia au anunțat restricții zonale și închiderea granițelor.

Impunerea stării de urgență vine după ce Spania a trecut încă de acum o săptămână de pragul de un milion de infectări cu noul coronavirus. Epidemia continuă să cuprindă toate regiunile Spaniei, noile cazuri de COVID-19 sunt în creștere cu 71% în 15 zile, potrivit ultimului raport al Ministerului Sănătății, scrie El Pais. Numărul cumulativ de 14 zile de cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori a ajuns joi la 486,7, un nivel record în acest al doilea val.

Spania a ajuns la 1.194.681 de infectări până joi, iar, din păcate, 35.466 de oameni au murit până acum. Spania înregistrează o rata cumulată de mortalitate destu lde mare, de 4,4 în acest moment, potrivit Centrului Euroepan de Control al Bolilor.

După ce au impus controlul în primul val și ridicarea restricțiilor din 1 iulie, infectările și decesele din cauza COVID au crescut fulminant în ultimele săptămâni.

În ulteimle 24 de ore au fost raportate 19.765 de noi cazuri confirmate COVID-19 şi 168 de noi decese.

Cea mai afectată regiune din Spania este în continuare Madridul, cu peste 300.000 de îmbolnăviri și 10.350 de decese, urmată de Catalonia, cu 217.205 de infectări și aproape 6.000 de decese, raportate până joi.