MENIU

Oficial: REFUGIAȚII din Ucraina, EXCEPTAȚI de la carantină la venirea în România - Ce rămâne obligatoriu

REFUGIAȚII din Ucraina, EXCEPTAȚI de la carantină la venirea în România - Ce rămâne obligatoriu

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat vineri primele măsuri legate de carantinarea refugiaților care vin în România din Ucraina. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 9 prin care se modifică și completează Hotărârea CNSU nr. 6 din 31.01.2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, în sensul exceptării de la măsura carantinei a persoanelor care sosesc în România din Ucraina, indiferent dacă sosesc direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova.

Punctele de primire pentru refugiați au fost stabilite în judeţe de graniţă cu Ucraina, printre care Suceava, Maramureș, Iași, potrivit anunțului de joi al ministrului Apărării, Vasile Dîncu.

Testarea persoanelor refugiate din Ucraina va fi o prioritate, pentru a nu favoriza în niciun fel transmiterea infecţiei cu noul coronavirus, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Trebuie să găsim o soluţie, să-i testăm, să-i vaccinăm, dacă este cazul. Şi, bineînţeles, trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic”.

COMITETUL NAȚIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ HOTĂRÂREA nr. 9 din 25.02.2022 privind modificarea și completarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 - La articolul 2 din Hotărârea Comitetul Național pentru Situații de Urgență nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 97 din 31 ianuarie 2022, după litera l) se introduce o nouă literă, lit. m), cu următorul cuprins:
„m) persoanele care sosesc în România din Ucraina, pe căile terestre”.
Art.2 - Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I și se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.