Activitatea RADET, înghețată în prag de iarnă. Ce urmează pentru bucureșteni
UPDATE | Veste proastă pentru bucureșteni. În prag de iarnă, RADET a intrat în faliment.
Decizia falimentului RADET a aparținut Curții de Apel București.
Totuși, primăria Capitalei susține că bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură.
---------------------------------
Știrea inițială
Decizie importantă pentru bucureșteni. Instanța hotărăște astăzi dacă RADET intră în faliment. În luna aprilie Tribunalul București a decis acest lucru, însă hotărârea a fost contestată.
În condiţiile declanşării falimentului RADET, situaţia din sistemul de termoficare al Capitalei riscă să se agraveze şi mai mult. Fără investiţii şi cu un diferent financiar pentru care nu a găsit încă soluţii viabile, Primăria Capitalei s-ar putea trezi cât de curând că RADET sau cele două societăţi nou-înfiinţate nu mai pot asigura căldură și apă caldă pentru cei 1,5 milioane de bucureşteni racordaţi la sistemul centralizat.
Primarul General, Gabriela Firea, dă asigurări că, "indiferent de sentința de astăzi, bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură. Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală".
"Fac precizarea că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Reamintesc bucureștenilor că am preluat RADET, în 2016, în insolvență de facto, și că am solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor generali pentru o soluție de reorganizare a activității acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluția înființării Companiei Municipale Termoenergetica", precizează primarul general.
În luna octombrie, Bucureștiul, cel mai bogat oraș din România, a ajuns în situația rușinoasă de a primi de la Guvern bani pentru căldura de la iarnă din calorifere. Guvernul PSD a aprobat atunci 100 de milioane din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Executivului.
Guvernul a aprobat alocarea sumei de 100 de milioane de lei pentru municipiul Bucureşti în vederea asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat populaţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
"La propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre de guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019 pentru unele unităţi administrativ-teritoriale în vederea asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat populaţiei. (...) Este vorba despre 100 de milioane de lei pentru municipiul Bucureşti, de asemenea despre suma de 16,5 milioane de lei pentru Buzău şi pentru Giurgiu", a declarat în octombrie purtătorul de cuvânt al fostului guvern PSD.
Anunț important pentru bucureșteni. Ce se întâmplă cu căldura din calorifere la iarnă
Primarul General, Gabriela Firea, a convocat la finalul lunii octombrie la Primăria Capitalei comandamentul pentru pregătirea sezonului rece, la care au participat reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice și companiilor municipale cu atribuții în domeniu.