MENIU

Jandarmeria Română, anunț despre SANCȚIUNILE date după tensiunile și fumigenele de la protestul polițiștilor de la Palatul Cotroceni

Jandarmeria Română a anunțat miercuri seară verificările făcute la protestul reprezentanților polițiștilor în fața Palatului Cotroceni. Au fost precizate și amenzile date pentru materialele pirotehnice deținute și folosite de mai mulți participanți la manifestație. Polițiștii au protestat miercuri, a opta săptămână la rând, pentru sporuri și salarii decente, pentru eliminarea inechităților salariale din sistemul public.

 

În urma desfășurării adunării publice organizată de Federația Publisind, în zona Palatului Cotroceni, în data de 24 februarie a.c. au fost luate următoarele măsuri: 

Au fost aplicate organizatorilor patru  sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată pentru nerespectarea perimetrului adunărilor publice și instigarea participanților de a părăsi locul special destinat și de a se manifesta astfel încât să tulbure ordinea publică.

Totodată, au fost identificate patru persoane care au folosit materiale pirotehnice, atât în perimetrul destinat adunărilor publice, cât și în afara acestuia, îngreunând vizibilitatea participanților la trafic, drept pentru care jandarmii din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București aflați în executarea atribuțiilor de serviciu au întocmit acte de constatare în vederea sesizării organelor competente, existând suspiciunea rezonabilă de săvârșite a infracțiunii de folosire fără drept a articolelor pirotehnice, faptă prevăzută de art. 37, lit. a, din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive (*republicată).

Pe timpul activităților au fost de asemenea legitimate șapte persoane și verificate trei autoturisme.

Sancțiunile date de Jandarmeria Română vin după protestul sindicaliștilor polițiștilor, pentru a opta săptămână la rând pentru respectarea drepturilor, și anume a salariilor și sporurilor cuvenite. Unul dintre polițiști s-a legat cu un lanț în fața porții Administrației Prezidențiale, în timp ce mai mulți manifestanți au fost avertizați de jandarmi pentru nerespectarea măsurilor de protecție din starea de alertă de coronavirus, iar zona de protest a fost limitată la un țarc. Fumigenele folosite de polițiști la protest au fost confiscate de jandarmi.

ÎMBRÂNCELI și FUMIGENE la protestul polițiștilor din fața Palatului Cotroceni. Oamenii legii cer, de urgență, o întâlnire cu Klaus Iohannis

Revoltați de intervențiile jandarmilor și pentru că timp de două luni nu au avut un dialog social cu cineva de la Guvern, polițiștii au anunțat că cer de urgență o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.

Federația Publisind a anunțat continuarea protestelor miercuri, 24 februarie, de la ora 10.00, în București, la Președinția României și la prefecturile Alba, Argeș. Din Federația afiliata la Blocul National Sindical fac parte 35.000 de membri din politie si politie de frontiera, politie penitenciara si probatiune, administratie publica centrala si locala, asistenta sociala, grefa judiciara, sport si tineret, finante si control financiar, mediu si RA-APPS.

Revendicările generale ale acestora sunt: eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum.