MENIU

Octavian Oprea, fost adjunct la Hidroelectrica, şi Ştefan Vulparu, după gratii

<p>Hidroelectrica</p>

Octavian Oprea, fostul director adjunct al sucursalei Hidroelectrica Argeş, şi Ştefan Vulparu, asociat în firma Asnet Telecom, vor petrece 30 de zile după gratii, după ce Tribunalul Argeş a admins, joi, 16 iulie, propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind măsura arestării preventive în dosarul acestora.

De asemenea, aceaşi decizie s-a luat în instanţă şi în cazul lui Florin Nicolae Stoian, asociat al Asnet Telecom. Sentinţa magistraţilor nu este definitivă şi poate fi contestată de cei trei înculpaţi

Fostul şef adjunct al Hidroelectrica Argeş a intrat în atenţia DNA într-un dosar de luare de mită şi abuz în serviciul.

Ştefan Vulparu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi spălare de bani în formă continuată, ocupând, la data faptelor, funcţia de inginer în cadrul sucursalei Hidroelectrica Argeş, iar Florin Nicolae Stoian, asociat al Asnet Telecom, de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

Procurorii i-au reţinut pentru 24 de ore pe cei trei inculpaţi în cursul zile de miercuri, 15 iulie, când au înaintat Tribunalului Argeş propunrerea arestării preventive, admisă de magistraţi.

Oamenii legii arată, în ordonanţa de reţinere, că, în perioada martie-iulie 2011, Octavian Oprea, în calitate de director adjunct al sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş din cadrul Societăţii Comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica Bucureşti SA, a încheiat cu firma Asnet Telecom, administrată de Ştefan Vulparu şi Florin Nicolae Stoian, două contracte privind implementarea unui “sistem centralizat de baze de date şi vizualizare parametrii offline pentru sistem online, monitorizare şi diagnosticare mărimi mecanice HA CHE Noapteş” şi a unui „sistem online de monitorizare şi diagnosticare mărimi mecanice HA - CHE Noapteş”.

“Acest lucru a determinat producerea unei pagube de 637.088,13 lei în patrimoniul Societății comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica Sa București, care constituie totodată și folos necuvenit pentru societatea comercială respectivă. Concret, din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că întreaga procedură privind comandarea, stabilirea criteriului de atribuire a achizițiilor, negocierea, încheierea celor două contracte precum și executarea acestora, s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne, în condițiile în care lucrările nu au fost realizate de firma beneficiară a celor două contracte, nu există situații de lucrări, mai mult sistemele respective sunt nefuncționale și nu au fost livrate componentele software necesare”, susţin procurorii în ordonanţă.

Octavian Oprea a primit mită, pentru acest  “serviciu” suma de 164.505,99 lei de la Ştefan Vulparu, ascunzând şpaga prin achiziţionarea unui autoturism.

În același context, în perioada 03 iunie.2011 – 9 septembrie 2011, Florin Nicolae Stoian, reprezentant al întreprinderii Asnet Telecom, a emis și înregistrat în evidenţa contabilă a entității pe care o reprezenta, opt facturi fiscale privind contravaloarea unor lucrări fictive executate pentru firma la care era asociat împreună cu inculpatul Vulparu Ștefan.

Mai mult, facturile nu exprimau operaţiuni economice reale, fiind realizate doar scriptic în scopul de a constitui suport pentru decontarea unor lucrări de către firma respectivă şi pentru justificarea unor transferuri bancare..