MENIU

Octavian Jurma, prognoză sumbră: E posibil să trecem de 25.000 de cazuri noi și de pragul de 1.000 de copii internați

Octavian Jurma, prognoză sumbră: E posibil să trecem de 25.000 de cazuri noi și de pragul de 1.000 de copii internați

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma trage din nou un semnal de alarmă în legătură cu creșterea cazurilor de COVID-19 provocate de tulpina Omicron. Acesta prognozează o dublare a infectărilor în rândul copiilor până la finalul acestei săptămâni, ca și în cazul adulților. În același timp, Jurma susține că și decesele provocate de COVID-19 se vor înmulți, din păcate, în câteva zile. 

Octavian Jurma susține că în această săptămână se va vedea deja o creștere importantă a deceselor din cauza COVID-19, varianta de Omicron fiind deja majoritară în România. În același timp, prognozează că exact peste o săptămână se va depăși pragul de 25.000 de infectări pe zi, anunțat ca maxim de Institutul Național de Sănătate Publică pentru valul 5 - Omicron. 
„Tot in aceasta saptamana vom vedea si o crestere abrupta a internarilor in randul adultilor iar de saptamana viitoare presiunea pe spitale va fi foarte mare. Curba deceselor va debuta inca din aceasta saptamana”, a mai avertizat Octavian Jurma în mesajul postat pe Facebook după anunțul primei suspiciuni de deces din cauza Omicron de la Iași.
„Azi avem anuntat si primul deces oficial provocat de Omicron.
Dominanta Omicron a crescut saptamana trecuta in Romania la 75%, respectiv 322 din cele 431 de secventieri facute.
Daca ne uitam la numarul 59,000 de cazuri de saptamana trecuta, inseamna ca aproximativ 14,000 de cazuri au fost provocate de Delta deci in medie 2,000 pe zi.
Avem astfel o confirmare ca cele doua versiuni pot coexista o perioada si ca cele doua valuri continua sa creasca impreuna (val in val).
Faptul ca 1 din 4 cazuri au fost Delta e un motiv suplimentar de prudenta in aceasta perioada.
Ce urmeaza?
Asa cum ne-am obisnuit din valul Delta, testarile vor scade in urmatoarea perioada in incercarea de a tempera cresterea aparenta insa presiunea ascendenta va face ca numarul zilnic de cazuri sa creasca pana la sambata cand e posibil sa depasim recordul din valul 4-Delta.
Saptamana viitoare vom vedea valori zilnice peste 20,000 de cazuri noi inca de marti si e posibil sa trecem si de pragul de 25,000 de cazuri noi care era varful prognozei optimiste”, a scris cercetătorul într-un mesaj pe Facebook.
Octavian Jurma mai avertizează că săptămâna viitoare se va trece de pragul de 1.000 de copii internați zilnic din cauza COVID-19, dacă va crește constant rata de creștere a infectărilor în rândul minorilor.
„Până la finalul saptamanii vom depasi virful de internari in randul minorilor din valul Delta. Omicron se dovedeste mai periculos decat Delta pentru copii, asa cum a fost evident si din datele din Africa de Sud.
Daca rata de crestere a internarilor copiilor se mentine, saptamana viitoare e posibil sa vedem chiar depasirea pragului de 1,000 de copii internati in medie pe zi”, a anunțat Jurma, potrivit prognozei pe care a făcut-o.