MENIU

Octavian Jurma, despre centrele de evaluare COVID: "Este vital te testezi și să mergi acolo la primele semne de boală"

Epidemiologul Octavian Jurma salută decizia Guvernului de a înființa cele 230 de centre de evaluare pentru pacienții cu COVID-19, explicând de ce sunt atât de importante aceste centre in lupta cu coronavirusul. În plus, Jurma își reiterează suportul pentru vaccinarea voluntară anti-Covid, subliniind importanța "informării corecte" în cazul persoanelor care refuză sau nu pot să se imunizeze.

"Aceste centre sunt foarte importante si va permit sa aveti acces la acele antivirale minune [cand vor apare] in timp util. Introducerea lor e cea mai importanta masura luata fata de valurile precedente mai ales ca am renuntat aprope complet la masurile preventive.
 
Sunt un suporter al vaccinarii voluntare si sunt impotriva vaccinarii obligatorii, mereu am fost.
 
Tocmai de aceea persoanele care refuza sau nu pot sa sa se vaccineze nu trebuie pedepsite ci trebuie sa fie informate corect asupra optiunilor pe care le au daca fac o forma simptomatica de boala", a afirmat Octavian Jurma, intr-o postare pe pagian sa de Facebook.
 
In postarea citata, acesta vorbeste si despre administrarea antiviralelor, prcizand ca "toate antiviralele sunt eficiente doar in perioada in care virusul se multiplica rapid in organism".
 
"La fel ca vaccinul, rolul lor este sa previna formele grave de boala, deci trebuie administrate tot preventiv ca vaccinul insa cat mai repede dupa infectare", spune epidemiologul.
 
Jurma sublinizaza ca "este vital" ca oamenii sa se testeze si sa se prezinte la centrele de evaluare inca de la primele semne de boala "astfel incat sa iti iei tratmentul si sa mergi acasa unde sa te poti ruga in liniste sa nu faci o forma dependenta de oxigen".

Centrele de evaluare COVID-19 din București pentru pacienții cu forme ușoare de boală - LISTA spitalelor

"Centrele de evaluare iti ofera aceleasi avantaje ca un spital insa fara stresul de acolo si fara stresul ca o sa te lege careva de pat ca sa te injecteze cu bicarbonat sau ce alte bazaconii mai pompeaza negationistii pe internet.
 
Din acest punct de vedere, vaccinul poate fi vazut ca un antiviral permanent cu efect pe luni de zile fata de pastile care au doar efect pentru cateva ore sau zile. De asemenea efectele secundare ale vaccinului sunt mai blande decat a antiviralelor", a mai spus Jurma.
 
La finalul mesajului său, epidemiologul are și o "notă", în care menționează că aceste centere ar fi fost gândite "încă din iarna anului trecut, de guvernul PNL-USR, sub coordonarea lui Andreea Moldovan", respectiv în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu. Ele, mai spune Jurma, sunt foarte importante ca parte a planului de reziliență COVID-19.
 
"Nu stiu de ce nu au fost implementate in valul 4-Delta probabil ca a avut ceva legatura cu "s-a terminat pandemia". Ma bucur sa le vad in functie. Vom avea nevoie de ele pentru ca in curand spitalele vor fi luate cu asalt si vizita la un centru de evaluare va fi o optiune mai buna in prima faza", conchide medicul.