MENIU

Octavian Jurma critică eroarea INSP despre valul 4 și lipsa măsurilor când tulpina Delta se întinde rapid în TOATE județele

Octavian Jurma critică eroarea INSP despre valul 4 COVID-19 și lipsa măsurilor

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma, cunoscut pentru analizele evoluției epidemiei COVID-19 în România, aduce acuzații grave Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) în legătură cu întârzierea declarării valului 4 provocat de varianta Delta de coronavirus. Acesta spune că este eronată concluzia că tulpina Delta nu este transmisă, în prezent, la nivel comunitar, deci valul 4 nu a debutat, în pofida datelor statistice care arată exact contrariul, și anume că România se află în plin val epidemic de trei săptămâni deja. De aceea lipsesc și restricțiile în această perioadă, mai spune Octavian Jurma. 

 
„Delta ramane la o pondere de peste 95% din secventierile de saptamana trecuta asa cum era usor de anticipat. Niciodata o tulpina dominata nu este dislocata de o tulpina veche. Pana cum doar o noua varianta a putut face asta si doar dupa ce am depasit varful valului produs de tulpina dominanta.
Singura surpriza din raportul saptamanal CNSCBT (CENTRUL NATIONAL de SUPRAVEGHERE si CONTROL al BOLILOR TRANSMISIBILE) privind VOC (variantele care produc ingrijorare) este mentinerea concluziei ca raspandirea variantei Delta nu este inca comunitara la nivel national”, atrage atenția Octavian Jurma, într-un mesaj postat, miercuri, pe Facebook.
Acesta enumeră și motivele pentru care, în țară, Delta se răspândește comunitar și explică și de ce România se află în valul 4 de câteva săptămâni.
„Deja de 3 saptamani putem considera ca aproape toate cazurile, internarile si decesele din Romania sunt produse de tulpina Delta.
Afirmatia ca Delta nu e in raspandire comunitara national la o medie de peste 500 de cazuri noi pe zi si o timp de dublare de 11 zile inseamna ca CNSCBT nu considera ca pandemia este in stadiul de raspandire comunitara nationala si prin urmare ca valul 4 nu a debutat.
Aceasta concluzie evident eronata poate explica si absenta oricaror masuri de preventie in aceasta perioada in care TOATE judetele din Romania au intrat in valul 4 si se afla in crestere intens accelerata”, a mai scris Jurma.
Menționăm că, potrivit ultimului raport INSP privind VOC în România, varianta Delta continuă să se răspâdească accelerat, numai în ultima săptămână infectările ajungând la 450 de cazuri, dintre care, din păcate, 24 au dus la deces.
Citește și 4 tulpini de coronavirus în România! DELTA crește RAPID: 450 de cazuri și 24 decese. HARTA focarelor - DOCUMENT

În același timp, Jurma critică lipsa măsurilor prin care se poate combate valul 4, sugerând, în mod ironic, autorităților, că singurele care mai pot fi relaxate în fața exploziei de infectări ar fi măsurile de prevenție.

„Vad multa lume confuza de masurile de combatere a pandemiei prin relaxare din ultima vreme.
Daca nu intelegeti de ce noi am ajuns sa relaxam si masurile de preventie de 2x ca sa luptam mioritic cu o tulpina de 2x mai infectioasa, este pentru ca nu ganditi in logica mioritica a guvernarii romanesti.
Astfel daca am ramas fara masuri de relaxare mioritica cu care sa combatem valul 4-Delta, masurile de preventie au ramas singurele care mai pot fi relaxate.
De aceea relaxam masurile de preventie, ca sa nu ne simtim amenintati de masurile de preventie daca incidenta creste. Simplu?”, a mai scris Octavian Jurma pe Facebook.