MENIU

Octavian Jurma, avertisment despre valul 4 al pandemiei: Nu numărul cazurilor contează, ci cel al internărilor la ATI! Ce spune despre lockdown

Avertisment despre valul 4 al pandemiei

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește noul val al pandemiei, în contextul în care rata de vaccinare este redusă, iar testarea pentru depistarea virusului se face târziu. 

”Mi se pare foarte îngrijorător, suntem în a doua săptămână de creștere accelerată, acum vedem creșterile în spitale și în ATI, care urmează puțin după. Noi nu testăm anticipativ și nu putem depista înainte valul, decât în momentul în care începe să lovească spitalele.
Valul 4 nu este despre numărul mare sau mai mic de cazuri, ci dacă acest număr de cazuri va fi însoțit și de un număr mare de spitalizări și internări la ATI”, a explicat Jurma, sâmbătă, la un post TV. 

Cercetătorul consideră că nu se va mai impune un nou lockdown în valul patru al pandemiei, dar recomandă populației să se vaccineze pentru diminuarea impactului noului val.

”Vaccinarea este foarte scăzută și este scăzută în rândul persoanelor vulnerabile (…) Vaccinarea este recomandă în această perioadă, pentru că durează 30 de zile până se instalează o imunitate optimă după vaccinare. Cea mai mare îngrijorare este în rândul elevilor, unde rata nu doar că este mică, dar vedem că mai există și medici care recomandă părinților să nu își vaccineze copii (…) Încă se poate face ceva în privința asta”, a adăugat Jurma.