MENIU

Ochi umflați. Patru cauze pentru care ai pungi sub ochi. Ce remedii poți folosi

Prima întrebare pe care ar trebui să ți-o pui singur: dorm suficient? Foto/Profimedia

Femeile, în special, cheltuie bani și timp pentru a putea ascunde aceste „imperfecțiuni”, fără să se întrebe cum de le-au căpătat. 

Prima întrebare pe care ar trebui să ți-o pui singur: dorm suficient? Dacă nu, atunci stai mai mult timp în pat. „Somnul de frumusețe” nu este doar o figura de stil. Este o componentă importantă a oricărei rutine de îngrijire a pielii. Doar uită-te la ce se întâmplă cu corpul tău când nu dormi suficient.

 

Ai o alergie de care nu știi?

Alergiile nu sunt cauzate doar de polen. Da, o sensibilitate la mediu poate oricând să-și facă apariția sub formă unor ochi umflați care lăcrimează încontinuu. Însă și alergiile alimentare pot, de asemenea, să-ți facă pungi sub ochi.

 
 

Simptomele unei alergii ori ale unei sensibilități pot apare oriunde pe corp nu doar în sistemul digestiv. Simptomele evidente pot varia de la o persoană la altă, de la un aliment la altul, însă de multe ori manifestările alergiilor alimentare pot include ochi lăcrimoși, iritații de piele ori ochi/față umflați.

Dacă observi că te confrunți cu vreunul dintre simptomele de mai sus după ce ai consumat un anume aliment sunt șanse că organismul să aibă o reacție adversă la unul dintre ingredientele produsului respectiv. Dacă reacțiile sunt severe mergi de urgență la medicul de familie care îți va recomandă anumite teste pentru a vedea la ce alimente și ingrediente ești alergic.

 
 

Cea mai ieftină versiune a testării este să elimini tu însuți din dietă câte ceva. Poți începe prin renunțarea la alergenii cunoscuți (gluten, lactate, soia, arahide, ouă, zahăr) pentru 21 de zile. Și apoi încet le poți reintroduce, unul câte unul la fiecare trei zile. Dacă ți se umflă ochii după ce ai consumat unul dintre ingrediente, sunt șanse mari că organismului tău să nu-i placă. Și acesta este motivul pentru care ochii tăi arată precum cei ai unui buldog.

Ai o tiroidă leneșă ori inactivă?

Ochii umflați se numără printre simptomele hipotiroidismului. Dacă te mai confrunți și cu altele care se potrivesc cu boală respectivă vorbește cu doctorul de familie pentru a-ți face câteva investigații.

Ai o dietă bogată în sare?

Câtă sare consumi? O dietă bogată în sodiu favorizează retenția fluidelor, ceea ce va avea că efect ochi umflăți, pe lângă alte părți ale corpului la fel de „pufoase”. Fii atent la nivelul de sare din alimentație mai ales dacă manci produse procesate.

 

Remedii ochi umflați

– Castravetele: este folosit din cele mai vechi timpuri pentru tratarea pielii. Taie câteva felii de castravete și pune-le pe ochi (nu înainte de a elimina orice make up) și lasă-le acolo timp de 10 minute. Răceală castraveților alături de vitamina C și acidul cafeic vor reduce atât iritația pielii, cât și umflătură.

– Cartof crud: Taie legumă în felii, lasă-le câteva clipe în apă apoi pune-le pe ochii umflați. Cartofii conțin o enzima naturală care ajută la decolorare, dar și astringent natural care elimina excesul de apă din piele.

– Banane: Nivelul ridicat de potasiu ajută la contracararea sării care duce la retenția de fluide. Poți fie mânca una, fie să-ți pui o pastă de banane pe ochi.

– Punguțe cu ceai verde: Majoritatea cremelor pentru ochi conțin cofeină așa că de ce nu ți-ai pune două pliculețe de ceai verde direct pe ochi. Conțin nu doar cofeină, ci și o mulțime de antioxidanți. Pune în frigider 2 punguțe de ceai și după ce s-au răcit bine lasă-le pe ochi timp de 20 de minute.

– Orice produs congelat: Gheață, legume congelate, linguri reci oricare dintre ele va ajută la descreșterea inflamației prin răcorirea celulelor sângelui.

SURSĂ

Mai multe articole despre:
ochi umflati pungi ochi