MENIU

Oboseală continuă și respirație dificilă post-COVID-19. TOATE semnele alarmante la un an după boală - STUDIU

Oboseală continuă și probleme respiratorii post-COVID-19. TOATE semnele alarmante la un an după boală

Oboseala chinuitoare și problemele respiratorii sunt cele mai cumplite urmări cu care se confruntă cei care au fost bolnavi de COVID-19. Este concluzia celui mai nou studiu publicat despre efectele COVID lung și a singurului din lume care a analizat starea post-COVID timp de un an de zile.

Vești deloc îmbucurătoare în plin val 4. Aproape jumătate dintre cei care au fost bolnavi de COVID-19 în ultimul an suferă de cel puțin o afecțiune în urma încercării prin care au trecut din cauza coronavirusului. Numărul foștilor pacienți COVID cu sechele crește alarmant în cazul celor care au avut forme severe de boală.

Specialiștii susțin că virusul SARS-COV-2 afectează pacienții și după ce s-au vindecat. Astfel, foarte mulți dintre ei sunt, la un an după spitalizarea din cauza COVID-19, obosiți şi au dificultăţi respiratorii. Acestea sunt doar cele mai frecvente urmări, nu și singurele provocate pe termen lung de pandemia de coronavirus.

Potrivit studiului cercetătorilor chinezi, „aproximativ jumătate" dintre pacienţii externaţi "prezintă în continuare cel puţin un simptom persistent (cel mai adesea oboseală sau slăbiciune musculară), iar un pacient din trei prezintă încă dificultăţi respiratorii" după 12 luni de la diagnosticare, se arată în studiul specialiștilor chinezi.

Aceștia avertizează că procentele celor cu simptome „long COVID” sunt şi mai ridicate în cazul pacienţilor afectaţi de o formă severă de COVID-19, care au petrecut o anumită perioadă într-o secţie de Terapie Intensivă.

Studiul publicat de cercetătorii chinezi este primul din lume care a analizat efectele COVID-19 timp de un an. Cercetările anterioare acestui studiu avertizaseră deja medicii pentru pregătirea „sistemelor de sănătate din diverse ţări pentru a oferi un sprijin pe termen lung" pacienţilor afectaţi de COVID-19.

Cercetătorii chinezi s-au bazat în studiul lor pe verificările medicale realizate pe un grup de aproape 1.300 de persoane externate între ianuarie 2020 şi mai 2020 dintr-un spital din Wuhan, primul oraş din lume afectat de pandemia de COVID-19. Ei au comparat aceste date cu cele obţinute la şase luni după externarea aceloraşi pacienţi.

Ce arată DATELE studiului „long COVID” din China - Care sunt cele mai FRECVENTE efecte după boală

„Procentul pacienţilor care prezentau în continuare cel puţin un simptom sau o sechelă a scăzut de la 68% după şase luni la 49% după 12 luni", au explicat autorii studiului comparativ al efectelor la 6 luni și un an.

DISPNEE. „Procentul pacienţilor suferind de dispnee a crescut uşor, de la 26% în timpul monitorizării efectuate după şase luni până la 30% în timpul monitorizării realizate după 12 luni", se mai spune în studiu.

SCADE TRANSFERUL DE OXIGEN. În acelaşi timp, procentul pacienţilor care au prezentat o scădere a capacităţii de difuziune pulmonară (reprezentând un transfer mai puţin eficient al oxigenului şi dioxidului de carbon între plămâni şi sânge) nu a arătat nicio ameliorare între cele două intervale menţionate.

ANXIETATE și DEPRESIE. Studiul a evidenţiat totodată o creştere a procentului de pacienţi care suferă de anxietate sau depresie, de la 23% la 26%.

OBOSEALĂ. Autorii chinezi au precizat că femeile sunt cu 43% mai predispuse decât bărbaţii să sufere de oboseală sau slăbiciune musculară persistentă şi de două ori mai predispuse să fie diagnosticate cu anxietate sau depresie. De asemenea, femeile sunt de trei ori mai afectate de scăderea capacităţii de difuziune pulmonară.

Totuși, autorii studiului spun că, în ciuda acestor sechele, marea majoritate a pacienţilor (88%) care lucrau înainte de a se îmbolnăvi şi-au reluat activităţile profesionale în primele 12 luni după diagnosticarea lor cu COVID-19.

APEL către cercetători și medici pentru mai multe studii despre COVID lung și soluții de îngrijire

Concluziile despre sechelele COVID-19 sunt incluse într-un nou studiu al experților chinezi, publicat vineri în revista britanică de specialitate The Lancet. Specialiștii chinezi au atras atenția întregii comunități științifice să țină cont de aceste efecte pe termen lung, cunoscute sub denumirea de „long COVID”.

"Forma lungă de COVID-19 reprezintă o provocare medicală de prim rang", afirmă jurnaliştii de la The Lancet într-un editorial ce însoţeşte studiul chinez, lansând totodată un apel ce vizează realizarea mai multor studii ştiinţifice pentru a înţelege mai bine mecanismele bolii, precum şi asigurarea unei mai bune îngrijiri a pacienţilor care suferă de această maladie, mai relatează agerpres.ro.