Obiceiuri de Ramadan. Cum celebrează musulmanii cea mai importantă perioadă a anului
Sâmbătă a fost prima zi a Ramadanului, cea mai importantă perioadă din an pentru credincioșii musulmani. Într-o evocare a sa, Profetul Mohammed spune că de Ramadan porțile Raiului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid.
Ramadanul este cea de-a noua lună din calendarul Islamic, stabilit după mișcarea lunii, nu după cea a soarelui, ca în cazul calendarului gregorian, astfel că data este diferită de la an, la an și durează 29 sau 30 de zile.
De-a lungul unei luni, musulmanii postesc de dimineața, pînă la apusul soarelui, pentru ca, spre final să se bucure de Eid Al-Fitr gustând din cele mai delicioase sotrimente de mâncăruri și dulciuri.
Ramadanul semnifică perioada în care Profetul Mohammed a primit revelația coranică, pe parcursul a 23 de ani, începând din anul 610 d.C. - devenind „Solul lui Allah” - și se cinstește prin post, care reprezintă sacrificiu și iertare.
Musulmanii privesc postul Ramadanului drept un mijloc de purificare spirituală.
Ritualurile religioase sunt foarte stricte în special în această lună. În afară de practicarea abstinenței la mâncare, băutură, fumat și relații intime, credincioșii trebuie să respecte un comportament demn, decent, să se abțină de la gânduri rele, bârfă, minciuni, insulte și alte lucruri necuviincioase.
De asemenea, trebuie să mergă la orele de rugăciune de la geamie, mai ales în zilele de vineri, ziua sfântă a musulmanilor, dar și cele care trebuie înfăptuite pe parcursul zilei, de la prima rază de soare a dimineții, până la asfițit. De Ramadan, rugăciunile au o valare mai mare pentru Allah.
Desigur, există și excepții de la post: femeile însărcinate, persoanele bolnave fizic sau mintal, cei care călătoresc distanțe mari, orice persoană care hrăneşte cincizeci de săraci în fiecare zi a postului și copiii, deși, în cazul lor, se respectă o parte a postului pentru a se deprinde cu disciplina acestei practici.
Unul dintre momentele cele mai încununate de bucurie este sfârșitul Ramadanului, marcat de sărbătoarea Eid Al-Fitr. Această sărbătoare durează trei zile și este începe atunci când Luna în creștere devine vizibilă pe bolta cerească.
Este momentul în care musulmanii poartă haine noi și scumpe, participă la procesiuni, oferă cadouri familiei și apropiaților și pot servi o masă în timpul zilei.
Un alt obicei care trebuie respectat este contribuția cu o anumită sumă de bani oferită pentru cauze caritabile, astfel încât și nevoiașii să se poată bucura de abundența sărbătorii.