Obiceiuri banale care îţi distrug rinichii. Multe persoane fac aceste greşeli zilnic!
Rinichii sunt organe pereche situate în zona lombară, sub torace, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale. Rolul acestora este de a curăţa sângele, de a elimina substanţele reziduale, de a filtra lichidele şi de a menţine un echilibru între sarea şi mineralele din organism, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale. În cazul în care rinichii nu funcţionează optim, substanţele reziduale şi lichidele rămân în organism şi cauzează edeme la nivelul membrelor, dificultăţi de respiraţie şi disurie (dificultăţi de golire a vezicii urinare).
Dacă afecţiunea renală nu este tratată la timp se poate instala blocajul renal sau insuficienţa renală acută, situaţie care conduce la decesul pacientului.
Pentru a păstra rinichii sănătoşi, mulţi dintre noi trebuie să renunţe la unele obiceiuri. Această este o listă cu unele obiceiuri ce trebuiesc evitate pentru a avea rinichi sănătoşi:
1. Abuzul de calmante
Un obicei prost, pe care mulţi oameni îl au, este de a lua calmante pentru dureri de intensitate mică, deoarece cele mai multe calmante pot afecta diferite organe, cum ar fi şi rinichii, având efecte secundare grave. O cercetare recentă a arătat că luarea calmantelor pe o perioadă mai lungă de timp, reduce fluxul de sânge şi deteriorează funcţiile renale.
2. Prea multe proteine
Supra-consumul de alimente bogate în proteine şi carne roşie poate deteriora starea rinichilor. O dietă bogată în proteine este sănătoasă dacă nu suferiţi de leziuni renale iar medicul dumneavoastră va recomandă un regim alimentar de proteine limitat. Aportul prea mare de proteine creşte sarcina metabolică a rinichilor.
3. Fumatul
Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor au declarat că fumatul este dăunător pentru aproape fiecare organ al corpului, inclusiv rinichii. Legăturile dintre bolile de rinichi şi fumat au fost prezentate în mai multe studii.
4. Prea multă sare
Un alt rol al rinichilor este metabolizarea de sodiu pe care îl consumăm. Majoritatea aportului de sodiu trebuie să fie eliminat şi sarea pe care o mâncăm este o excelentă sursă de sodiu, ceea ce înseamnă că, atunci când mâncăm sare excesiv, rinichii sunt ocupaţi să elimine sodiul, provocând un stres al rinichilor pe termen lung.
5. Ignorarea gripei şi a răcelei
Un obicei care poate provoca leziuni renale este ignorarea gripei comune şi a răcelii. Studiile arată că oamenii care au o istorie în a evita odihnă în timp ce sunt bolnavi, au o boală renală, conform sfatulmedicului.ro