MENIU

Obezitatea duce la pierderea simțului gustativ. Ce au descoperit cercetătorii în urma unor studii!

Studiile anterioare au indicat faptul că obezitatea poate reduce simţul gustativ, acest efect fiind reversibil atunci când persoana pierde din greutate. În prezent, un studiu a descoperit factorii ce se află la baza acestui fenomen.

O papilă gustativă este compusă din 50-100 de celule din trei tipuri majore, fiecare având un rol diferit. Astfel, papilele gustative au o durată de viaţă de aproximativ 10 zile. Pentru a testa modificările papilelor gustative în cazul obezităţii, autorii studiului au hrănit şoarecii fie cu o dietă normală, una ce conţinea 14% grăsime, sau cu una ce avea un nivel de 58% grăsime.

În urma studiului, după opt săptămâni, şoarecii hrăniţi cu dieta ce conţinea 58% grăsime aveau o greutate cu o treime mai mare decât cei ce au avut o dietă normală. De asemenea, şoarecii obezi aveau cu 25% mai puţine papile gustative. Modificarea papilelor gustative are la bază procesul de apoptoză, prin intermediul căruia sunt generate celule noi.

Potrivit descopera.ro, obezitatea este asociată cu o stare cronică de inflamaţie cu grad redus, de asemenea stratul adipost produce citokine pro-inflamatorii, inclusiv celule de tipul TNF-alfa.