MENIU

Oamenii îmbătrânesc ACCELERAT în 2 momente cheie ale vieţii. Care sunt acestea? - STUDIU

Bătrânețea se instalează în salturi bruște, nu vine treptat

Oamenii de știință au descoperit că oamenii au două momente cheie în timpul vieții în care procesele de îmbătrânire la nivel molecular se accelerează. În urma acestor procese interne, multe persoane simt efectiv că au îmbătrânit și corpul nu se mai comportă la fel cum se comporta cu doar câțiva ani în urmă.

Cele două "praguri" ale îmbătrânii au fost plasate de cercetători în jurul vârstelor de 44 și 60 de ani.

Un studiu publicat în revista Nature Aging, citată de CNN, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford şi de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore au urmărit 108 participanți pe parcursul mai multor ani pentru a observa schimbările de îmbătrânire în moleculele lor.

Astfel, s-a conturat concluzia că îmbătrânirea nu este un proces uniform, liniar, ci mai degrabă unul în salturi, care la nivel molecular ating vârfuri la vârstele de 44 şi 60 de ani.

De exemplu, capacitatea de a metaboliza cofeina scade semnificativ - mai întâi în jurul vârstei de 40 de ani şi încă o dată în jurul vârstei de 60 de ani.

Componentele implicate în metabolizarea alcoolului scad, de asemenea, în special în jurul vârstei de 40 de ani.

De asemenea, oamenii încep să se îngrașe în special după 40 de ani, odată cu degradarea metabolismul lipidic şi să-și piardă condiția fizică după 60 de ani, ca urmare a diminuării masei musculare.

Riscurile de boală cresc, de asemenea, mai rapid, în special după vârsta de 60 de ani.
Descoperirea unor astfel de modele poate ajuta la diagnosticarea şi prevenirea bolilor, conform studiului.

Cercetătorii recomandă să se facă schimbări în stilul de viaţă, cum ar fi să se consume mai puţin alcool, să facă mai multe exerciţii fizice când se apropie aceşti ani pivotali și, în general, să aibă mai multă grijă în anumite momente din viaţă.