MENIU

Oamenii de știință au descoperit o galaxie cum nu credeau că există

Oamenii de știință au descoperit o galaxie care răstălmăcește tot ce știau până acum despre formarea acestora. Este vorba despre o galaxie, care în caz contrar așteptărilor nu conține materie întunecată.

Conform studiilor actuale despre evoluția galactică, materia întunecată nu este doar o componentă, ci o cerință pentru nașterea galaxiilor. Așadar, până acum, cercetătorii credeau că principalul motiv al formării galaxiilor îl reprezintă materia întunecată, însă se pare că acesta nu este neapărat un criteriu.

„Această constatare dă peste cap ideile standard despre modul în care credeam că funcționează galaxiile", a spus Pieter van Dokkum, profesor la Universitatea Yale, principalul autor al lucrării despre DF2. „Rezultatul sugerează că există mai multe moduri prin care se formează o galaxie".

Galaxia fără materie întunecată care stârnește nedumerirea cercetătorilor

Această galaxie misterioasă, se numește NGC 1052-DF2 (DF2 pe scurt) și se află la o distanță de aproximativ 65 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. Cercetătorii au descoperit că DF2 are doar 1/400 materie întunecată, din suma pe care o așteptau.

„Nu am văzut niciodată materia întunecată direct. Se crede doar că materia întunecată există pentru că putem vedea cum afectează materia obișnuită. Materia întunecată reprezintă aproximativ 27% din Universul nostru", au mai declarat cercetătorii.

În plus, DF2 a stârnit curiozitatea oamenilor de știință din mai multe puncte de vedere. Se pare că nu se aseamănă din niciun punct de vedere cu celelalte galaxii descoperite până acum, ceea ce înseamnă că este unică.

„Aceste galaxii ultradifuzat, cum este NGC1052-DF2, au o mare varietate de proprietăți. Unele galaxii de acest tip au din abundență materie întunecată, iar altele, cum este aceasta, par a nu avea deloc", a mai declarat autorul principal al studiului, Pieter van Dokkum de la Universitatea Yale.

Iar asta nu e tot, se pare că DF2 ar putea fi și cea mai veche galaxie din Univers. Cercetătorii nu au reușit încă să stabilească cu exactitate vârsta galaxiei, dar estimează că ar avea 13 miliarde ani. Cele mai vechi galaxii au în jur de zece miliarde de ani.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare galaxie Univers