MENIU

Oamenii de afaceri şi mediul academic economic desfiinţează ideea plafonării dobânzilor la credite

Un grup de 50 de oameni de afaceri, academicieni şi cadre didactice desfiinţează din temelii proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la credite. 

"Suntem un grup de cadre didactice, economisti si antreprenori preocupati de politicile publice care afecteaza climatul de afaceri si bunastarea populatiei si dorim sa atragem atentia asupra proiectului de lege privind plafonarea dobanzilor. Instituirea unor plafoane ale ratelor de dobanda la credite isi propune sa vina in beneficiul populatiei care, teoretic, se va putea imprumuta mai ieftin decat in prezent."

Documentul trimis Parlamentului arată că, deeşi intenţia este aceea de a facilita accesul populaţiei la credite mai ieftine, efectul va fi cel contrar. Ceea ce înseamnă că o largă categorie de oameni nu vor mai putea apela la împrumuturi şi vor fi nevoiţi să migreze în zona nefiscalizată şi nesigură. Astfel, legea nu va face nimic altceva decât să favorizeze cămătăria, explică specialiştii. 

Un raport al Comisie Europe arată şi el că efectele unei eventuale plafonări a dobânzilor ar avea efecte reduce accesul la credite pentru persoanele sărace, subminează costul transparent al creditului prin creșterea comisioanelor, nu va reduce gradul de îndatorare și nici volumul creditului de consum şi limitează gama produselor de creditare disponibile