Oameni din guvernul Cioloș fac jocurile unor fundații controlate de miliardari străini
Christoph Promberger, biologul german venit acum 23 de ani în România și care controlează o rețea întreagă de ONG-uri, a reușit prin trei foști colaboratori care fac parte astăzi din guvernul Cioloș să transforme o iniţiativă privată a unui grup de miliardari din Top Forbes într-un proiect prioritar al executivului de la București. Este vorba despre un parc natural care să protejeze o suprafață de peste 70.000 ha din Munții României, un “Yellowstone European”, în formularea lui Promberger.
Președinte al Fundaţiilor ProPark şi Conservation Carpathia, Promberger a devenit unul dintre cei mai înverșunați cumpărători de pădure din România. Stăpânește, prin fundație sau indirect, prin subsidiarele ei comerciale (SRL-uri), 17.000 de hectare în munții României, dar vrea mai mult. "Noi vrem să ajungem în - nu stiu, în 10, 20 de ani - la 100.000 de hectare. Vrem să creăm cel mai mare parc național cu pădure din toată Europa. Cum este Yellowstone pentru SUA, așa să fie Făgăraș pentru Europa", declara într-un reportaj televizat difuzat în aprilie.
O întrebare însă legitimă : cât de dezinteresat este Promberger, care alături de o duzină de cetăţeni străini (unii figurează în Topul Forbes), a reușit într-un an să mute trei foști colaboratori din zona ONG-urilor pe care le controlează direct în eșalonul 1 și 2 al guvernului Cioloș?
Principalul vehicul al proiectului lui Promberger este Fundația Conservation Carpathia al cărei scop declarat este crearea unui Parc Naţional (rezervaţie naturală) în Carpaţii de Sud ai României prin folosirea de fonduri publice şi private.
Drept urmare, Fundaţia începe o campanie accelerată de achiziţii de terenuri forestiere, în special în Pasul Rucăr, prin Dâmbovicioara, Dragoslavele sau în zona barajului Pecineagu, Parcul Natural Piatra Craiului, Leaota, etc. În prezent, Fundaţia deține direct sau prin subsidiare peste 16.000 de hectare de pădure în județul Argeș (în comunele Rucăr, Dragoslavele, Dâmbovicioara și Fundata). Ţinta declarată a Fundației este achiziţionarea a peste 67.000 de hectare, dar nu mai puțin de 50.000 hectare.
Oamenii lui Promberger din guvernul Cioloș
În guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, Fundația a reușit să promoveze trei “tehnocraţi” în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor: doi secretari de stat şi un ministru. Astfel, Erika Stanciu, membru al Consiliului Director al Fundaţiei Conservation Carpathia încă de la înfiinţare, devine iarna trecută secretar de stat pentru păduri. Pe Erika Stanciu o leagă o veche colaborare și amiciție de Cristoph Franz Johannes Promberger. În 2008, a înființat ProPark, fundația pentru arii protejate, unde Promberger este trezorier și membru al consiliului director și președinte.
Viorel-Traian Lascu, membru în Consiliul Director al Fundaţiei Conservation Carpathia în martie 2015, este numit secretar de stat pentru biodiversitate în guvernul Cioloș în noiembrie.
Cristina Paşca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, este membru fondator al Asociaţiei de Ecoturism din România, unde Franz Johannes Promberger este membru de onoare. De asemenea, în 2003 devine președinte și cofondator al Asociaţiei Green Cross România, unde printre fondatori figurează și SC Campanula Carpatica SRL, reprezentată de Erika Stanciu.
La scurt timp după investirea guvernului Cioloș, Pașca-Palmer începe să vorbească public despre proiectul “Yellowstone European,” ba chiar anunță că proiectul a devenit prioritatea nr.1 a Ministerului. Drept urmare, pe 14 septembrie 2016, Guvernul Romaniei aprobă un memorandum cu privire la crearea Parcului Natural Munţii Făgăraş, un “veritabil Yellowstone European”.
Pe 12 octombrie, Lascu demisionează din funcția de secretar de stat, dar rămâne consilier la cabinetul ministrului, unde “se va concentra pe câteva proiecte demarate deja, dar care sunt mari consumatoare de timp și resurse de personal. Între acestea – declararea Parcului Național Făgăraș.”