MENIU

O zi cu lotul de judo. Câtă muncă stă în spatele unei medalii

În mai puțin de trei săptămâni, echipa de judo a României ne va reprezenta la Mondialele din Azerbaidjan. Patru sportive vor face din nou cunoscut numele țării noastre peste hotare. 

Fetele au început pregătirea în urmă cu câteva săptămâni și sunt convinse că se vor întoarce acasă cu medalii. Pentru asta se antrenează de două ori pe zi, au un program bine pus la punct și în fiecare zi încearcă să își îmbunătățească tehnica.

În total, sunt 20 de fete care se antrenează la diferite categorii de greutate. Patru dintre ele ne vor reprezenta la Campionatul Mondial de Judo din Azerbaidjan, începând cu 20 septembrie. Monica Ungureanu, de două ori medaliată la europenele de seniori, este încrezătoare că se va întoarce acasă cu o medalie. 

Pentru Corina Căprioriu, vicecampioană olimpică în 2012, ziua de sâmbătă a fost destul de solicitantă. S-a antrenat în regim de competiție: timp de 20 de minute i-a provocat la luptă pe toți judocanii. De 26 de ani, Corina practică judo și nu poate să stea departe de sportul care i-a modelat viața. Judo-ul a motivat-o și i-a dat curaj să ia cele mai bune decizii. 

La fel gândește și Ștefania Dobre. De șase ani pratică judo și, până în prezent, a reușit să devină de trei ori campioană europeană la juniori și a urcat pe locul doi la mondiale. Din sala de antrenament a învățat ce înseamnă disciplina și câtă muncă stă în spatele unei medalii. Este al doilea campionat mondial la care participă și este convinsă că nu se va întoarce acasă cu mâna goală.

Pe lângă exercițiile tehnice specifice și antrenamentele de forță sunt importante. Într-o astfel de sală am găsit-o pe Andreea Chițu. Și Andreea face de 21 de ani judo și a urcat de multe ori pe podium. În urmă cu puțin timp s-a accidentat, dar acum este din nou pregătită să își apare titlurile.

Un rol important îl au antrenorii. Fetele sunt ghidate și sfătuite de trei români și de un japonez venit de aproape un an în țara noastră. 

Din sala de antrenament, fetele merg în natură să își continue pregătirea. Alergă în fiecare zi pe diverse trasee, iar atunci când au o pauză discută cu antrenorii ce ar putea să îmbunătățească. 

Și alimentația face parte din rigoarea unei pregătiri pentru o competiție. La masa de prânz, fetele au stat de vorbă cu președintele Federație Române de Judo, Cozmin Gușă. Așa au avut ocazia să discute ce au greșit în competițiile precedente și la ce trebuie să fie atente în viitor.

Cât de multă muncă este în spatele unei medalii aflăm din reportajul următor.