O studentă de la Drept a bătut Primăria Cluj-Napoca în procesul PLĂCUŢELOR BILINGVE ROMÂNO-MAGHIARE
Tribunalul a obligat Primăria Cluj-Napoca să monteze plăcuțe bilingve româno-maghiare la intrările în oraș. Creierul acțiunii juridice câștigătoare este o studentă de anul III de la Facultatea de Drept a UBB.
Problema plăcuțelor bilingve revine în actualitate la Cluj-Napoca. Sectia de contencios administrativ de la Tribunalul Cluj a obligat prin sentință primăria să monteze plăcuțe bilingve la intrările în oraș, cu denumirea acestuia în limbile română și maghiară. Sentința este executorie. Primăria mai are la dispoziție o cale de atac în instanță, scrie clujust.ro.
Acțiunea în instanță, prin care s-au cerut plăcuțe bilingve, a fost depusă de o fundație de apărare a drepturilor minorităților maghiare în estul Europei, cu sediul în Olanda, ce se numește European Committee Human Rights Hungarians Central Europe.
Procesul a fost castigat, pe fond, intr-un timp foarte scurt: fundatia a depus actiunea in 27 iunie, iar in 11 iulie o instanta de contencios de la Tribunalul Cluj s-a pronuntat, admitand cererea indreptata impotriva Consiliului Local si Primariei Cluj-Napoca.
Sentința a luat prin surprindere consilierii locali clujeni, care spun că nu sunt de acord cu ea. "Sunt europeană prin toata simtirea mea, insa cred ca acolo unde asemenea sensibilitati ar putea fi speculate, ma voi pozitiona impotriva acestei decizii", a spus Claudia Anastase de la PSD. "Dacă legea spune ca minoritatea trebuie sa aiba mai mult de 20 la suta populatie e clar ca nu au ce cauta placutele bilingve", este de parere Ioan Bîldea de la PNL.
La fel, reprezentanții Primăriei spun că nu există cadru legal pentru plăcuțe în limba maghiară. "Primaria a avut o pozitie procesuala si a invocat recensamantul din 2012 care arata ca populatia de etnie maghiara are o pondere de 15,7 %. In aceasta situatie nu se intrunesc conditiile legale pentru amplasarea placutelor in limba maghiara", a spus purtatorul de cuvant al Primariei, Oana Buzatu.