MENIU

O scoțiancă de 101 ani, supravieţuitoare a gripei spaniole, după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19: „Este doar un alt vaccin”

Emily Lawson, de 101 ani, născută exact după izbucnirea gripei spaniole, a fost vaccinată cu prima doză de vaccin împotriva COVID-19.

 

Acum în vârstă de 101 ani, Emily Lawson trăiește o altă pandemie, a doua după gripa spaniolă care i-a îmbolnăvit mama. Ea a fost găsită când avea abia o lună, într-un pat, alături de mama ei, infectată cu tulpina mortală a gripei spaniole, prea bolnavă pentru a avea grijă de copilul ei.

În urmă cu un secol, gripa spaniolă, extrem de contagioasă, a ucis în cei doi ani, din 1918 până în 1920, cel puțin 30 de milioane de oameni pe tot globul. Unii istorici au avansau chiar cifra de 100 de milioane, mai mulți morți decât în Primul Război Mondial.

Supraviețuitoarea primei gripe mortale din istoria omenirii, scoțianca de 101 ani a fost una dintre primele persoane vaccinate împotriva COVID-19, după lansarea campaniei de imunizare pentu cei de peste 80 de ani. 

Lawson, foarte liniștită în timpul vaccinării, a declarat joi după administrare că a fost „normal, doar un alt vaccin”. A primit prima doză a vaccinului în orașul său - Kirkintilloch, la nord-est de Glasgow, din partea NHS Greater Glasgow and Clyde, o divizie a sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie.

Reprezentanții sistemului medical în regiune au anunțat că în prezent au mai mult de 450 de cadre medicale care vaccinează împotriva COVID-19  în spitale și în comunități și vaccinează în jur de 20.000 de persoane în fiecare săptămână. În februarie se așteaptă ca acest număr să crească de patru ori, ajungând la 80.000, potrivit glasgowlive.co.uk.

Guvernul britanic şi-a stabilit obiectivul de a vaccina 15 milioane de oameni împotriva COVID-19 din categoriile persoanelor vulnerabile până la jumătatea lunii februarie. Până joi, peste 3,2 milioane de britanici au primit prima doză a unui vaccin anti-COVID-19.