MENIU

O româncă a scăpat de pedeapsă, după ce a fost dată în judecată de firme de lux pentru că vindea parfumuri contrafăcute. Ce a scos-o din încurcătură

O româncă a reușit să scape de pedeapsă, după ce a fost dată în judecată de firme de lux pentru că vindea parfumuri contrafăcute

Judecătoria Suceava a pronunțat o decizie în primă instanță într-un caz ce implică o femeie de afaceri din Suceava, acuzată de vânzarea unor sute de parfumuri contrafăcute, imitate după branduri celebre. Printre mărcile care au acționat-o în judecată se numără Victoria"s Secret, Bvlgari, Givenchy și Lacoste.

Femeia a fost achitată de toate acuzațiile, judecătorii explicând că termenul de prescripție a intervenit încă din vara anului 2023. De asemenea, instanța a respins cererile de daune formulate de companii renumite, concluzionând că părțile civile nu au reușit să dovedească prejudiciul material prin documente justificative (facturi, chitanțe, bonuri fiscale, documente contabile etc.).

„În plus, părțile civile nu au făcut dovada faptului că prin comiterea, de către inculpată, a faptei, cifra lor de afaceri ar fi fost afectată ori potenţialii clienţi au refuzat să mai cumpere produse originale, aspecte care de asemenea ar putea justifica aprecierea producerii unei vătămări şi implicit existenţa unui prejudiciu. Astfel, simpla deținere în vederea comercializării bunurilor contrafăcute nu poate fi prezumată de instanța de judecată ca aducând atingere unor drepturi nepatrimoniale ale părții civile și să justifice acordarea de daune morale”, au justificat magistrații de la Judecătoria Suceava.

Cât trebuie să stai, de fapt, la soare ca să îi dai organismului doza de vitamina D de care are nevoie. Mai mult de atât poate deveni periculos pentru sănătate

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Mai multe branduri renumite de parfumuri au solicitat în instanță despăgubiri de aproape 19.000 de euro de la femeia care a comercializat timp de luni de zile produse contrafăcute.

Dosarul a fost inițiat în august 2018, după ce procurorii au fost informați că o antreprenoare vinde, atât online, cât și într-un stand în Bazarul Suceava, parfumuri și produse cosmetice contrafăcute, imitând mărci renumite precum Bvlgari, Jimmy Choo, Victoria"s Secret, Burberry, Guerlain, Givenchy și Lacoste.

Pe 28 august 2018, procurorii au efectuat percheziții la un stand din Bazarul Suceava, unde au descoperit mai mult de 1.000 de parfumuri și cosmetice contrafăcute. Ulterior, au fost găsite și alte câteva sute de produse false. În timpul audierilor, femeia a spus anchetatorilor că a cumpărat o parte din aceste produse de la complexul Dragonul Roșu, situat lângă București.

Două supe hrănitoare și hidratante pe care să le consumi când e caniculă: rețetele pentru Gazpacho și supa de castraveți

În 2021, firmele Paco Rabanne, Jean Paul Gaultier, Givenchy, Bvlgari, Guerlain, Lacoste, Burberry, Victoria\"s Secret și Jimmy Choo au intentat acțiune în instanță, solicitând daune de aproape 19.000 de euro.

Cu toate acestea, femeia de afaceri a fost trimisă în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava de abia pe data de 25 iulie 2023, fiind acuzată de infracțiunea de punere în circulație a unui produs care poartă o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse similare sau identice.

Instanța de judecată a stabilit că perioada de 5 ani de prescripție a răspunderii penale, conform art. 154 alin. 1 lit. d) din Codul Penal, a început să curgă de la data comiterii faptei imputate femeii, respectiv 28 august 2018, și s-a încheiat cel târziu pe 27 august 2023. De asemenea, instanța a constatat că în acest interval nu a existat nicio situație care să întrerupă prescripția generală, astfel încât să fie aplicată prescripția specială.

Astfel, judecătorii de la Judecătoria Suceava au decis să înceteze procesul penal împotriva femeii de afaceri, acuzată de infracțiunea de punere în circulație a unui produs care poartă o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse similare, din cauza intervenției prescripției răspunderii penale.

Studenții sar în apărarea lectorului universitar care s-a îmbrăcat în haine de femeie. Ce spune Universitatea București despre apariția inedită