MENIU

O recomandare pentru o sănătate de invidiat: Quinoa, alimentul de bază al incașilor

Facem astazi cunostinta cu o cereală mai puțin cunoscuta la noi în țară, dar foarte bogată în nutrienti, mai ales proteine: Quinoa. 

Despre această plantă se spune că era alimentul de bază al vechilor incași, care o numeau cereala mamă. Fructele de quinoa au dimensiunea de aproximativ doi milimetri și aspectul unor sfere mici, de culoare gălbuie.

Nutriționiștii spun despre Quinoa că nu ar trebui să lipsească din alimentație, dintr-o mulțime de motive. Nivelul proteic se apropie de cel al unor sortimente de carne foarte populare, dar nu contine colesterol. În plus, reduce cantitatea de grăsimi din sânge, fiind un aliment care ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Impiedica formarea placilor de aterom, scazand deci riscul de atac de cord și accident vascular.

Boabele de quinoa stimuleaza și sistemul imunitar. Ele conțin vitaminele A, C, D, E, K și complexul B. De asemenea, sunt bogate în calciu, cupru, magneziu, crom, iod, potasiu, zinc și seleniu. Quinoa este o sursă de calciu mult mai ușor de asimilat de către organism decât cel din lapte și produsele derivate.

 

Mamele pot să înlocuiască cu încredere diferitele budinci, unele cu continut dubios, cu cea de quinoa, care întareste rinichii copiilor. Preparatele din din aceasta cereala ajută si la dezvoltarea capacității de învățare, dar si la intarirea auzului.

Quinoa mentine respirația sănătoasă, previne problemele urinare, ajuta la buna funcționare a creierului, precum și la dezvoltarea sanatoasă și viguroasă a dinților si a oaselor. Este gustoasă, ușor de preparat și foarte ușor de digerat. Se gateste în general asemenea orezului, cu mențiunea că timpul de preparare se reduce la jumatate.

Din ea se poate face și faină, iar produsele de panificatie care o contin sunt mult mai sanatoase. Cine caută produse fară gluten au in quinoa un mare aliat, caci cereala minune este foarte usor de transformat intr-o faina delicioasa. Iata deci ca natura are alternative sanatoase pentru toate obiceiurile care ne scurteaza viata. Motiv pentru a spune din nou: iubiti natura, ne face bine!

Mai multe articole despre:
quinoa fresh refresh