O poveste HALUCINANTĂ cu Elena Ceauşescu. De ce a interzis artele marţiale, yoga şi bridge-ul
În anul 1982 a izbucnit un scandal numit “al transcendentalilor”, care a dus ulterior, spune legenda urbană, la interzicerea, în 1984, a artelor marţiale în România. Florentin Marinescu, preşedintele Federaţiei Naţionale de Arte Marţiale, a dezvăluit că adevărata cauză a interdicţiei a fost alta, scrie libertatea.ro
Florentin Marinescu (65 de ani) a trăit ultimii 45 de ani în interiorul fenomenului artelor marţiale, la cel mai înalt nivel. Acesta este motivul pentru care cunoaşte în detaliu evenimentele legate de acest domeniu. “Toată lumea spune că artele marţiale ar fi fost interzise din cauza mişcării transcendentale. Este parţial greşit, deoarece a fost, în realitate, un concurs de împrejurări care a culminat cu o supărare punctuală a Elenei Ceauşescu, într- o vineri…”, îşi începe Florentin Marinescu povestirea.
În acea zi, Elena Ceauşescu a vizitat Facultatea de Chimie, iar liftul nu mergea. Cum etajele Universităţii sunt uriaşe, pentru a urca este nevoie de o condiţie fizică destul de bună… Iar Elena Ceauşescu s-a enervat! A bătut din picior şi a cerut să se prezinte imediat directorul de la Ascensorul. Acesta nu era însă în Bucureşti, ci la un concurs de bridge în Braşov. Ceauşeasca a chemat atunci un şef al Securităţii la raport. Urmarea: în doar o jumătate de oră, ofiţerii îmbrăcaţi în civil au intrat cu foi albe peste jucătorii de bridge la Braşov şi le-au cerut să îşi scrie datele personale. Aceştia, crezând că au de-a face cu organizatorii, au completat senin hârtiile şi le-au predat ofiţerilor. Atunci a aflat Elena Ceauşescu că elita ţării, inclusiv fiul ei Valentin Ceauşescu, în loc să fie “la datorie”, era la bridge – din punctul ei de vedere, “o activitate neprincipială”, cu conotaţie capitalistă.
“Aşa s-au luat la puricat toate aceste activităţi care păreau în opoziţie cu ideologia comunistă. Printre ele s-au numărat mişcarea yoga şi artele marţiale”, a explicat sensei Marinescu. Au urmat scandalul mişcării transcendentale, în 1982, şi suspendarea activităţilor de arte marţiale, în 1984. Dacă mişcare yoga, condusă de Gregorian Bivolaru la vremea respectivă, a fost ciuca bătăii în urma supărării Elenei Ceauşescu, pentru artele marţiale, interdicţia nu a fost chiar totală. Este adevărat că au fost sistate cursurile oficiale de karate de la Universitatea Cultural- Ştiinţifică din Bucureşti, dar cluburile de specialitate din ţară şi-au văzut de treaba lor.