MENIU

O NOUĂ tulpină a Sars-Cov-2, în atenția cercetătorilor. Ce spune OMS despre varianta Lambda, identificată în Peru

Date despre varianta Lambda a Sars-Cov-2

Organizația Mondială a Sănătății a transmis, miercuri, că datele de până acum nu arată că varianta coronavirusului SARS-CoV-2 denumită ”Lambda” ar trebui inclusă pe lista celor care produc îngrijorare. Tulpina, identificată iniţial în Peru, a fost detectată în 40 de țări.

Potrivit OMS, nu există indicii că această tulpină ar putea deveni dominantă, precum Delta. 

Până în prezent, conform deciziilor Organizației, patru variante ale coronavirusului determină îngrijorare - Alfa, Beta, Delta şi Gama. Alte patru variante de interes sunt sub monitorizare, iar trei constituie alerte.

”Important în cazul unei variante este să vedem cum circulă şi dacă transmiterea se extinde. Ceea ce observăm în cazul variantei Lambda este că nu pare să se răspândească masiv când este semnalată într-o ţară, inclusiv în Peru, unde a fost detectată prima dată”, a explicat şefa celulei tehnice anti-COVID-19 a OMS, Maria Von Kerkohve.

Organizația a precizat că varianta Gama, detectată prima dată în Brazilia, are o prevalenţă superioară variantei Lambda.

În ceea ce privește mutațiile, experta OMS a spus că acestea sunt numeroase în cazul variantei Lambda. Orice schimbare suferită de Sars-Cov-2 este îngrijorătoare, întrucât astfel poate fi ameninţată capacitatea vaccinurilor de a combate acest virus, lucru care nu a fost observat până în prezent în cazul niciuneia dintre variantele menţionate, a adăugat aceasta.

La rândul său, responsabila pentru imunizare a OMS, Kate O'Brien, a dat asigurări că vaccinurile autorizate până în prezent continuă să fie eficace împotriva tuturor variantelor descoperite, mai ales în combaterea cazurilor grave de îmbolnăvire şi a spitalizărilor, potrivit Agerpres.