MENIU

O nouă tranșă de vaccin ajunge în România. CUM se împart cele peste 100.000 de doze/TOT ce trebuie să știi despre serul AstraZeneca

vaccinul de la AstraZeneca

Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că, joi, ajunge în Româna o nouă tranşă de vaccin AstraZeneca. Cele peste 100.000 de doze sunt împărțite în șapte județe din țară, inclusiv în cele mai afectate, ca Timiș, Cluj sau Brașov.

 

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță că 103.200 doze de vaccin AstraZeneca ajung joi, 11 martie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.

Imunizarea cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca a ajuns deja la a patra săptămână în România. Mai ieftin și mai ușor de păstrat, vaccinul AstraZeneca are, după a doua doză, aceeași eficacitate ca și cele de la Pfizer și Moderna. Cum funcționează, cum este adminstrat, ce persoane se pot vaccina doar cu AstraZeneca, dar și ce reacții adverse, inclusiv alergice, pot să apară după imunizare și ce recomandări au medicii în această situație.

TOT ce e bine să știm despre vaccinul COVID-19 AstraZeneca: CÂT de eficient este, CINE îl poate face, REACȚII adverse posibile

Dozele ce ajung joi în țară vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite, după cum urmează:

- Centrul Național de Stocare București: 27.600 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Brașov: 12.600 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Cluj: 14.900 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Constanța: 11.500 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Craiova: 9.700 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Iași: 16.000 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 10.900 doze.

Începe Etapa a III-a de vaccinare anti-Covid în municipiile cu rata de incidență de peste 4,5 la 1.000 de locuitori - LISTA cu localitățile

„Urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”, precizează CNCAV.

CÂND ai imunitate la COVID-19 după vaccinarea AstraZeneca, Pfizer și Moderna - CÂTE zile aștepți până la apariția anticorpilor

Autoritățile au reamintit că la începutul acestei săptămâni, pe 8 martie, s-a decis ridicarea limitei de vârstă impusă luna trecută în cazul serului de la AstraZeneca. La începerea vaccinării cu serul produs de compania anglo-suedeză în România, pe 15 februarie, s-au putut imuniza doar cei cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

TOT ce e bine să știm despre vaccinul COVID-19 AstraZeneca: CÂT de eficient este, CINE îl poate face, REACȚII adverse posibile

Decizia anunțată de CNCAV a fost luată în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, pe platforma electronică se pot realiza programări pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, ca urmare a eliminării restricției de vârstă. Vaccinul se adresează persoanelor cu vârste de peste 18 de ani care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice și persoanele cu dizabilități.

Diferențele dintre Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Ar trebui să ne îngrijoreze reacțiile adverse?