O nouă pandemie va veni și nu va fi similară cu cea de COVID-19. Studiile arată că procesul nu poate fi evitat
O viitoare pandemie ar putea să nu pornească de la un virus iar statele ar trebui să se pregătească din timp, pentru a nu mai pierde timp valoros, așa cum s-a întâmplat în cazul recentei pandemii COVID-19. Un raport al OMS prezintă 15 factori cheie, legați de cauze sociale, tehnologice, de mediu, economice și politice.
Potrivit unui raport al Global Preparedness Monitoring Board (GPMB - Consiliul de Monitorizare a Pregătirii Globale), lansat la al 15-lea Summit Mondial al Sănătății de la Berlin, prezintă 15 factori cheie ai riscului de pandemie, clasificați în cinci grupuri distincte: sociale, tehnologice, de mediu, economice și politice.
Focarele recente de infectare cu virusul Marburg, Mpox și cea mai recentă tulpină de gripă aviară (H5N1) sunt o reamintire clară a faptului că lumea încă este vulnerabilă la pandemii.
Numai în acest an au apărut deja 17 focare de boli periculoase, dar o multitudine de riscuri cresc probabilitatea unor noi pandemii. Raportul, lansat în cadrul celui de-al 15-lea Summit Mondial al Sănătății de la Berlin, prezintă 15 factori cheie ai riscului de pandemie, clasificați în cinci grupuri distincte: sociale, tehnologice, de mediu, economice și politice, scrie Sănătatea Info.
Raportul GPMB subliniază că este urgent să înțelegem vulnerabilitățile globale la amenințări și că avem nevoie de o resetare radicală a abordării colective a pregătirii pentru pandemie.
Lipsa de încredere între și în interiorul țărilor, inechitatea, agricultura intensivă și probabilitatea transmiterii bolilor de la animale la oameni sunt printre principalele amenințări subliniate în raport. Raportul identifică, de asemenea, noi riscuri în afara factorilor tradiționali de sănătate.
„Următoarea pandemie nu va urma aceeași cale precum COVID-19, lecțiile învățate din această experiență ar trebui să ghideze, dar nu să definească pregătirea”, menționează OMS într-un comunicat de presă.