O nouă generație de lideri creativi pregătiți de FABIZ - Master in Business Administration in Creative and Cultural Industries - Admiterea 2023-2025
O nouă generație de lideri creativi pregătiți de FABIZ - Master in Business Administration in Creative and Cultural Industries - singurul program de masterat din România care pregătește profesioniști din domeniul creativ și cultural în partea de business a artelor. Admiterea 2023-2025 are loc online în perioada 1-4 septembrie.
FABIZ pregătește o nouă generație de lideri creativi. Creativitatea în business este unul dintre elementele generatoare de competitivitate, într-o lume aflată în permanentă schimbare, unde performanța se măsoară dincolo de rezultatele economice ale firmei şi ale aptitudinilor de tip CV ale angajaţilor. Investiția în educația profesioniștilor din domeniile creative pentru a genera și susține noi modele de afaceri este esențială și va încuraja dezvoltarea economică regională în noua eră digitală. Aceste noi forme de industrii vor avea nevoie de angajați cu competențe hibride care să dețină atât abilități tehnice, cât și umane: empatie, comunicare, colaborare, creativitate.
În România, domeniul jocurilor video, un sector al industriilor creative, și-a dublat cifra de afaceri în ultimii 5 ani. În contextul actual al tranziției de la o economie scalară, tehnologia 5G va declanșa creșterea vitezei de operare, a capacităților de stocare și va dematerializa multe procese din cadrul lanțului valoric al întreprinderilor. Noi modele de afaceri sunt puse în practică în mediul online, forme ale industriei creative în web 3.0: modă digitală, artă în format NFT, avataruri care susțin concerte în online, designul experiențelor virtuale pentru comunități care tranzacționează monede digitale. La nivel global, se vorbește tot mai mult despre tehnologia AI, metaverse, realitate augmentată și viitorul muncii în economia creatorilor. În anul 2021, tehnologia AI nu ajunsese să fie un instrument creativ, se vorbea despre metaverse și evoluția web 3.0, automatizarea task-urilor și munca hibridă. Astăzi însă, la doar 2 ani distanță, ne confruntăm cu adopția masivă a chatGPT și Midjourney, două instrumente disruptive pentru industriile creative, în speță pentru publicitate, modă și divertisment.
Economia industriilor creative reprezintă una din cele mai rapide sectoare economice în creştere. Pe lângă potenţialul economic direct, există şi un impact indirect care se reflectă în bunăstarea oamenilor financiară şi non-financiară. Este estimat că economia industriilor creative în ţările dezvoltate va ajunge la 11% din PIB, o pondere mare având-o economia recreaţională şi de amuzament şi a mai multor sectoare economice non-tradiţionale.
Nivelul afacerilor din sectoarele creative din ţările UE
În contextul disruptiv societal, în care ne confruntăm cu nenumărate crize de mediu și umanitare, conflicte armate și epidemii, creativitatea umană ajută comunitățile să supraviețuiască în situațiile de criză. Inteligența creativă a colectivității trebuie coordonată și canalizată prin procese de creație colaborativă și alianțe între structuri creative. Aceste forme pentru viitor pot fi incubate, testate și dezvoltate în cadrul noului program de masterat Administrarea Afacerilor în Industriile Creative și Culturale din cadrul FABIZ.
MBA-ul în Industrii Creative și Culturale din cadrul FABIZ oferă oportunitatea de a analiza critic şi ‘not business as usual’ procese de management, eficienţă economică, forme noi de lucru cu oamenii, pentru a putea face faţă provocărilor afacerilor din sec XXI.
„Creația colaborativă, un sistem de lucru în industriile creative și designul colaborativ sunt două instrumente cu care ne propunem să lucrăm în mediul academic, în cadrul proiectelor pe care le vom propune studenților noștri. Pe lângă curricula destinată pregătirii profesioniștilor din industriile creative și culturale în business și administrarea afacerilor, noul program FABIZ dedicat acestor sectoare își propune să dezvolte relații sinergice între studenți, parteneri și colaboratori ai mediului de afaceri din România.” - Dalia Poleac, coordonator proiect.
Gestionarea și conducerea unei afaceri sau a unei organizații care operează în sectorul cultural și artistic necesită un anumit set de abilități interdisciplinare. Creativitatea este cheia pentru stimularea inovației, dar cultura nu poate fi abordată corect decât dacă se înțelege partea ei administrativă. Prin consolidarea abilităților de afaceri, profesioniștii din industrie vor câștiga încredere și vor proiecta procese eficiente pentru a-și îmbunătăți practica și a obține un impact mai mare în parcursul lor profesional. Conștientizarea de sine și feedback-ul îi vor ajuta să își modelezei brandul personal creativ.
Dincolo de pregătirea noii generații de lideri creativi, FABIZ are în vedere să ofere studenților oportunitatea de a interacționa în mod direct cu reprezentanți ai structurilor industriilor creative și culturale active la nivelul UE și la nivel global. În acest sens, au invitat alături de cadrele didactice din FABIZ, directori de institute culturale, membri ai bordului ENCATC sau reprezentanți ai departamentului de cultură și media din țări membre UE.
În practică, studenții vor studia comunicare, management, finanţe, politici publice, drepturi de autor, leadership şi managementul resursei umane cu abilități creative. Programul este de tip MBA, are o durată de 2 ani și un format modular, cu două weekenduri de predare pe lună plus vizite de studiu în țară și străinătate. Structura este blended learning, oferind cursuri atât în format fizic, cât și online, pentru a se plia pe nevoile studenților care lucrează în industrie.
Fiind vorba despre un program de masterat acreditat de Ministerul Educației, admiterea pentru cohorta 2023-2025 se realizează într-un interval predefinit de timp, și anume săptămâna viitoare, 1-4 septembrie. Procedura se desfășoară exclusiv online, după încărcarea dosarului, selecția se realizează pe baza acestuia și a unui interviu.
Informații generale:
Format modular
2 weekenduri de predare pe lună
Profesori internaționali
Guest speakers din industrie
Vizite de studiu internaționale
Oportunități de colaborare multidisciplinară
Predare în limba engleză
Mai multe detalii despre program puteți găsi accesând site-ul www.creative.fabiz.ase.ro
Contact: creative@fabiz.ase.ro