MENIU

O nouă FURTUNĂ valutară creează PANICĂ în mai multe economii ale lumii

<p>Investiţiile, impact negativ &icirc;n PIB</p>

Pieţele emergente sunt răvăşite de o nouă furtună valutară, care a spulberat 12% din valoarea pesoului argentinian în doar o zi şi a mărit la 9% declinul lirei turceşti de la începutul anului.

Cauzele principale ale şocului sunt reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni de către Rezerva Federală americană, instabilitatea politică şi financiară din unele dintre aceste ţări şi date indicând încetinirea creşterii economice a Chinei, cea mai mare economie emergentă a lumii, potrivit zf.ro.

Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud au fost motoarele creşterii economiei globale după criza din 2008, însă acum pieţele emergente ameninţă stabilitatea financiară la nivel global, scrie Bloomberg.

„Contextul actual ar putea fi toxic pentru pieţele emergente", consideră Eamon Aghdasi, analist la Société Générale.

„Sunt două aspecte îngrijorătoare: nesiguranţa în ceea ce priveşte politica Fed, peste care se suprapun temeri legate de creştere, în special în China", a explicat Aghdasi.

Programul achiziţiilor de obligaţiuni derulat de Fed, prin care banca centrală pompează zeci de miliarde de dolari în fiecare lună în economia SUA, a stimulat indirect creşterea valorii activelor de pe pieţele emergente, spre care s-au îndreptat o mare parte dintre investitori, atraşi de perspectiva unor câştiguri mai mari.

Decizia Fed de a retrage treptat programul face ca investitorii să-şi scoată capitalul de pe pieţele emergente, ceea ce pune presiune pe monedele naţionale. Investitorii au retras aproximativ 4 mld. dolari de pe bursele pieţelor emergente în acest an, scrie publicaţia britanică The Guardian. Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
criză economică economii emergente