O nouă boală ar putea fi legiferată. Pacientii vor primi rețete gratuite pentru tratamentul ei
Medicii din România fac demersuri pentru a legifera durerea cronică drept boală, lucru care ar veni în sprijinul a mii de pacienți.
Demersurile, pe lângă Ministerul Sănătății pentru ca durerea cronică să fie recunoscută ca boală, vor fi făcute după încheierea lucrărilor în cadrul celui de al III-lea congres National al Medicinii, care a inceput, joi, la Cluj.
"În urma acestui congres vom iniția încă un demers, impreună cu Asociația de Algeziologie, la ministerele de resort, pentru recunoasterea in patologia durerii cronice ca entitate separată, astfel incât costurile pentru tratamentul durerii să fie suportate măcar parțial de către stat. Este un lucru esențial pentru pacienții nostri avand in vedere ca dreptul de a nu suferi este unul din drepturile fundamentale ale omului, care trebuie respectat”, a declarat prof. dr. Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Cluj, scrie voceatransilvaniei.ro.
Este nevoie de voință politică în primul rând şi trebuie găsite resurse, consideră Ostin Mungiu, președintele Asociației de Algeziologie.
"În România durerea încă nu este trecută ca durere. Dacă durerea în sine ar fi considerată boală, pacienții ar beneficia de retete compensate, gratuite. De exemplu, Ministerul Muncii ar trebui să găsească bani pentru prevenția durerii”, a spus profesorul Ostin Mungiu.
În momentul de față, România este printre puținele țări din Europa unde durerea cronică nu este considerată boală.
În Fanța sau Germania, de exemplu, durerea cronică este o boală care se tratează la fel ca altă afecțiune.